пʼятниця, 15 квітня 2011 04:15

На черешню прищепили сакуру

Автор: фото: Олена Власова
  Щепи добре ростуть у землі з торфокрихтою і тирсою, де є сонце, не вітряно
Щепи добре ростуть у землі з торфокрихтою і тирсою, де є сонце, не вітряно

Друзі Сергій Кригер і Володимир Яночко з селища Мізоч Рівненщини прищепили 27 дерев сакурою.

— Бачив, як цвіте сакура біля Залізничного вокзалу у Львові. Захотів і собі на подвір'ї розвести її, — каже Володимир Яночко, 51 рік. — Кілька дерев залишу собі, інші — продам. Шкода, що квітнуть вони всього два-три тижні наприкінці квітня. Плодів не дають.

39-річний Сергій Кригер порадив товаришу прищепити сакуру на черешні. 10-сантиметрові живці дав із своєї єдиної рожевої сакури. Купив її за 150 грн у Мукачевому на Закарпатті.

— У Рівному сакуру знайшов тільки в одному агросалоні, просили за деревце 2 тисячі, — говорить Сергій. — А на ринку я не купую, бо часто дурять. Сакуру легко поплутати з квітучим персиком, прищепленим на мигдалю.

Щепи добре ростуть у землі з торфокрихтою і тирсою, де є сонце, не вітряно. Відстань між деревами має бути 5–6 м. Місце прищепи замотують харчовою плівкою. Вона не перетискає і не дає волозі випаровуватися.

— Ізолента не така гнучка і містить багато клею. А плівка прозора, добре пропускає світло. Там усередині конденсується волога і прищепа не пересихає, — додає садівник. — Можна ще робити по-дідівському — мазати місце садовим варом. Пластиліном не раджу, бо хтозна з якої хімії його зараз виробляють.

Підживлюють сакуру розчином курячого посліду раз на три тижні. На 10 л води беруть кілограм добрива. Настоюють два тижні. Потім літр добрива розводять ще 10 л води і цим поливають. Підживлювати слід не пізніше середини липня. Поливати двічі на тиждень, улітку — щодня.

— Сакура зацвіте через два роки. При хорошому догляді може рости понад 60 років.

Зараз ви читаєте новину «На черешню прищепили сакуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути