Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 00:26

Моркву сіють на туалетний папір

Автор: WWW.TELECAFE.RU
  Морква сорту Драгон має фіолетові плоди з жовтою м’якоттю. Виростає до 25 сантиметрів, діаметром майже 30 мілі­метрів
Морква сорту Драгон має фіолетові плоди з жовтою м’якоттю. Виростає до 25 сантиметрів, діаметром майже 30 мілі­метрів

— Думала, мені з сортами моркви не щастить, а це я неправильно сіяла її. Яких уже не купувала, а все одно росли як пацурки. Не більш як вказівний палець, — каже Марія Мельник, 44 роки, з селища Рафалівка Володимирецького району Рівненської області.

— Вирішила проблему випадково. Коли садили город, не вистачило насіння буряків. Щоб земля не пустувала, посіяла три рядки моркви. Вродила на півруки, хоча я брала такий самий сорт, як був біля хати. Виявляється, вона любить рости не грядками, а рядками вздовж.

Насіння перед посівом замочує на добу в стимуляторі росту. Додає його три краплі на 100 мл теплої кип'яченої води. Проціджує насінини й замотує у вологу тканину, а зверху — в поліетиленовий пакет. Кладе в тепле місце, щоб проростало.

— Добрими попередниками під моркву є капуста, цибуля, огірок, помідори. Погано росте після петрушки, буряка, селери та картоплі. Вони забирають корисні мікроелементи.

Сіє насіння в землю на відстані між рядами 30–40 см. За тиждень морква прокльовується. Ще через тиждень підживлює розведеним коров'яком. На одну його частину дає 10 частин води. Рослини поливає часто, доки вони малі. Далі робить це рідше, бо морква нарощує довгий корінь.

— Коли хочу ранньої моркви, сію її на туалетний папір, як тільки сходить сніг.

Розмотує рулон паперу і крапає борошняний клей кожні 5 см. На це місце кладе по насінині моркви. Коли підсохне, папір обережно скручує, щоб не відпало насіння. Виносить на город для висаджування. Викопує рядки 5 см, розстеляє смужки паперу і присипає ­землею.

Фіолетова морква виростає солодшою, ніж помаранчева

— 2017-го купила упаковку насіння фіолетової моркви. Так сподобалася, що взяла цього року ще дві, — каже Марія Мельник. — У цій моркві крім бета-каротину є ще речовина антоціан як у чорниці, що й робить її фіолетовою. Він є також у баклажанах, червоному винограді, квасолі, фіолетовій капусті та гранатах.

Сорт Драгон дає фіолетові плоди з жовтою м'якоттю. Виростають до 25 см, діаметром майже 30 мм. На смак коренеплоди солодкі, трохи пряні. Дозрівають за 90 днів після появи сходів.

— Пурпурний еліксир дає моркву більш солодшу, ніж помаранчеві сорти. Фіолетове сонце має фіолетову м'якоть. Фіолетова королева виростає майже 20 сантиметрів завдовжки і 50 міліметрів у діаметрі. Має темно-фіолетові плоди, на яких просвічують помаранчеві прожилки.

Сіють насіння у відкритий ґрунт напровесні, одразу після сходу снігу. Збирають урожай наприкінці жовтня. Доглядають, як звичайну моркву.

— Треба обережно поратися з цією морквою на кухні, бо можна поплямити одяг у фіолетовий колір. Також при варінні вода стає бурою, як від столового буряка. Тому її краще їсти сирою.

Зараз ви читаєте новину «Моркву сіють на туалетний папір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути