четвер, 28 січня 2010 19:12

Морквина може заразити гниллю весь урожай

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Богдан Мозіль зі Львова тримає овочі у пивниці при сталій температурі +2. Каже, це головний секрет доброго зберігання врожаю
Богдан Мозіль зі Львова тримає овочі у пивниці при сталій температурі +2. Каже, це головний секрет доброго зберігання врожаю

28-річний Богдан Мозіль із дружиною Галиною живе у приватному будинку львівського мікрорайону Левандівка. Запаси на зиму роблять із тестем і тещею. У підвалі є окремий відсік для картоплі, контейнери для зберігання моркви, буряків і капусти. По периметру — полиці з закрутками та кількома головками свіжої капусти.

— Свої овочі маємо до нового врожаю. Узимку час від часу перекидаємо картоплю та моркву з буряками. Перевіряємо, чи немає гнилих овочів, цвілі, — розповідає Богдан. — Але головний секрет доброго зберігання — стала температура в пивниці. Усю зиму — 2 градуси тепла. Вологість висока, тому овочі не в"януть.

Спускаємося до льоху дерев"яними сходами. Приміщення невелике із купольною стелею. Вентиляції немає. Аби на стелі не збирався конденсат, підвал провітрюють кожні чотири дні. Дно під картоплею викладене дерев"яними брусами. Інакше вона набере вологи й проросте.

Цибулю та часник господарі тримають на горищі. Восени овочі сплітають у коси та підвішують на стіну. Кажуть, так робили ще їхні бабусі.

— Головне, щоб овочі на зимівлю були пізніх сортів. Тоді лежатимуть довго. Не втратять вигляду й смаку. Подивіться на нашу капусту. Верхні листки зелені, бо це  пізній сорт Скіф Ф1. А всередині вся білюсінька. На базарі часто продають уже білі обібрані головки. Їхнє верхнє листя могло бути вражене хворобою чи гниллю. Ще треба дивитися на кочерижку. Якщо вона чорна, то це означає, що капуста росла на землі, де забагато азоту.

Чимало городян зберігають овочі на засклених лоджіях. Складають їх в утеплені пінопластом ящики. Під час сильних заморозків накривають старим одягом чи ковдрами.

Головне, щоб овочі на зимівлю були пізніх сортів

— Минулий рік був урожайний. Такий буває раз на 10 років, — розповідає Роман Твардовський, 50 років, зі Львова. — У нашому регіоні добре вродила морква, капуста. Тепер основне — вберегти овочі від хвороб і гнилі. Для мене найзручніша тара для зберігання — сітчасті мішки. У них овочі добре провітрюються, бо є доступ повітря з усіх сторін. Треба лише підняти трохи мішки над землею. Можна поставити їх на дерев"яні рейки. В одному ящику тримайте не більше як 10–15 кілограмів.

Узимку моркву найчастіше вражає сіра та бура гниль. Вона швидко передається. Плоди перетворюються на мокре місиво.

— Морква може заразитися гниллю ще в полі, — каже Роман. — Якщо побачили таку в ящику, акуратно витягніть. Але зазвичай доводиться викидати й решту моркви. Після того помийте руки з милом, щоб не перенести захворювання на інші плоди, коли їх оглядатимете.

Узимку добре зберігається буряк.

— Овоч менш вразливий до хвороб. Якщо буряк ріс у кислих ґрунтах, то на плодах може з"явитися темно-бура шкірка, тріщини і бородавки. Так проявляється грибкове захворювання — парша. Рідше псується серцевина. Гниль з"являється на верхівці плода, а потім проникає всередину, утворюючи порожнини. Такі плоди доведеться викинути.

Яблука загортають газетою

— Овочі на зберігання я завжди збираю в суху теплу погоду. Відразу їх складаю в підвал, щоб не прив"яли. Моркву і буряки тримаю на окремих полицях. Нічим їх не пересипаю, бо підвал холодний. Вони й так добре зберігаються, — розповідає 50-річна Любов Стецина із Тернополя. — Капустку, коли вирізаю, кілька днів тримаю надворі. Щоб волога з неї випарувалася. Потім знімаю кілька шарів із головки. Листки використовую для салатів і голубців.

Великі коренеплоди довше зберігаються. Тому Любов Стецина кладе їх наниз. Малі — зверху. Яблука тримаю в паперових ящиках.

— Щоб до Великодня достояли, загортаю кожне в газету. А хрін, петрушку і селеру складаю у три баняки й засипаю піском по вінця. Так вони можуть стояти більше року. Будуть, як щойно з грядки.

Олена ДЗІК

Зараз ви читаєте новину «Морквина може заразити гниллю весь урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути