Черкасець 65-річний Валентин Кравченко моркву висіває, щойно підсохне земля. Цього року зібрався це робити в першій половині березня, бо сніг рано потанув, ґрунт підтряхнув. Ділянку скопує лопатою і кожен рядок намічає мотузкою.
— Рік на рік не приходиться погода. Тільки розтане сніг й можна у спушену землю, щоб до лопати не прилипала, так і сію моркву. Що раніше це зробити, то раніше врожай буде. Морква бува дуже довго не сходить, — розповідає. — Кожен рядок перед висіванням поливаю теплою, підігрітою на газу водою. Після загортання одразу намічаю мотузкою чи ліскою, щоб було видно, де треба поливати з поливалки.
Щоб рівномірно висівати дрібне насіння моркви, перемішує його наполовину із сухим піском. Потім щовечора протягом двох тижнів зволожує рядки. За цей час морква має зійти.
— Сходи дружні, якщо земля добре зволожена. Ллю небагато, але щодня, по кілька поливалок. Воду збираю дощову в бак, що під відливами з хати.
Прориває загущені сходи, коли паростки викидають листочки.
18
градусів тепла має бути в кімнаті, щоб зійшло насіння капусти кольрабі. Висівають у дерев'яні ящики на початку березня. Поливають кожні три дні. За 10 днів від висівання — раз на тиждень. Паростки прокльовуються за місяць. Розсаду тримають на денному світлі. За два місяці висаджують у відкритий ґрунт.
Цвітну капусту висівають на розсаду — наприкінці березня. Удома тримають за температури +20°С. Висаджена в город розсада не любить холодів і спеки. Найкраще росте при +22°С.















Коментарі