Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2019 07:41

Малина Феномен дає шість кілограмів ягід

Автор: www.maja-dacha.ru
  Ягоди малини Феномен до­зрівають у червні. Конусоподібної форми з пряним зхапахом, добре переносять транспортування
Ягоди малини Феномен до­зрівають у червні. Конусоподібної форми з пряним зхапахом, добре переносять транспортування

Людмила Марковець, 44 роки, із села Любомирка Олександрівського району на Кіровоградщині вирощує малину Феномен. На кущі утворюються плоди вагою близько 5 г, дозрівають дружно. Не обсипаються. З одного куща отримує не менше 6 кг. Незважаючи на ніжність і соковитість, ягоди добре переносять транспортування.

— У цього сорту стебла, як світлофор. Часто змінюють колір. Спочатку бежеві, а до осені жовтіють. Я про це не знала, то вперше подумала, що вже кущ захворів. Як показала практика, цей сорт стійкий до всякої зарази. І до морозів теж. Кущу не треба укриття навіть у дуже холодні зими. Сорт посухостійкий, ягоди не підпікаються на сонці.

Садить малину і навесні, і восени. Весна є більш сприятливою для посадки. Саджанці мають більше часу на вкорінення до настання зими.

— Малина Феномен дає багато порослі, тому є з чого вибрати пагони на розмноження. Відкопую найсильніші від материнського куща разом із пучком коренів і грудкою землі.

Копає півметрові ями і вкидає на дно перегною, 150 г нітрамофоски та склянку попелу. Вони мають бути на відстані 0,6 м. Мульчує скошеною травою для зберігання вологи.

— Щоб не тривожити корені, можна відділити відводку. Треба на одному із стебел малини зробити кілька надрізів і пригнути до землі в 5-сантимет­ровий рівчак. Присипати землею і полити водою. Коли проростуть, відрізати від куща і відсадити на нове місце. Щоб малина прижилася, має бути неглибока посадка, щоб паростки змогли пробитися.

— На те нові сорти й виводять, щоб їх усі пробували. Старі вже показали себе, і нехай деякі й дають крупні ягоди, кущі нестійкі до хвороб. Тому випробував дві новинки — Гусар та Патрицію. В них путні плоди, якими всипані всі кущі, — розповідає Тарас Кмін, 30 років, власник ягідного розплідника у селі Новий Двір Турійського району Волинської області.

— А ще плюс у тому, що ягоди не розпадаються на зернини. Мав уже таку неприємність, що сорти давали солодкі плоди, але подіти їх не було куди. Вони не годяться для перевозки. Кришаться і тече сік.

Патриція — ранній британський сорт, у якого ягоди схожі на садову суницю. Як формою, так і запахом. Шовковисті та важать до 10 г. Розміром майже із сірникову коробку. Кущ прямостоячий, висотою 2 м.

— При виборі саджанця треба дивитися, чи є три бруньки біля основи пагона. Якщо ні, краще не ризикувати з посадкою. А от довжина пагона не важлива. Бо після посадки його все одно треба підрізати.

У сорту Гусар плоди дозрівають дружно. Малина не обсипається. З дорослого куща вдається зібрати 6,5 кг врожаю.

— Це правильний сорт малини. У неї такий, як треба, смак, аромат і вага. Стійкий до засух, хвороб та морозів. Головне — прикрити зверху сніжком. До того ж на одному місці може рости до 20 років. А так як біля себе не утворює мільйон пагонів, то всі сили витрачає тільки на закладку врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Малина Феномен дає шість кілограмів ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути