понеділок, 02 вересня 2019 00:16

Лохина Блюголд дає до семи кілограмів ягід

Автор: ФОТО НАДАНе Наталією Савельєвою
  Сорт лохини Бонус має плоди завбільшки з монету діаметром 30 мілімет­рів. Вони солодкі та щільні
Сорт лохини Бонус має плоди завбільшки з монету діаметром 30 мілімет­рів. Вони солодкі та щільні

— Лохина — це золота ягода. Коштує найдорожче на ринку. Тому вирощую її сама, — розповідає Наталія Савельєва, 46 років, із міста Городок Львівської області. — На початку вересня визрівають живці й гарно приймаються до холодів. Вони спочатку дозрівають під фітолампою, а потім переселяю в теплицю. Вона в мене не опалюється, тому рослини поступово звикають до температури.

Зрізує з визрівшого пагона живець заввишки 10–15 см. Садить у горщики, накриває поліетиленовою плівкою і ставить під лампу на півтора місяця. Тоді переносить у холодне приміщення і навесні розса­джує на постійне місце. Викопує яму метр на метр. Таку ж робить і глибину. Туди насипає привезений із хвойного лісу верхній шар ґрунту.

— Така підготовка підкислює землю і рослина росте, як на дріжджах. Свіжа тирса не підходить, бо втягує всі поживні речовини з кореня рослини. Далі вже раз на рік підсипаю під кущі по два відра хвої. Цього буде досить для повноцінного росту і без всіляких добрив. Ялинку після Нового року рубаю та підсипаю в садок.

Лохина починає плодоносити на третій рік із червня до вересня. Спочатку дає по кілька ягід, а з кожним роком усе більше. У повну силу кущ плодоносить на п'ятий рік. За сезон з одного куща збирає по 6–7 кг, але достигають нерівномірно.

— Чула, що на лохину часто бідкаються. Я не сказала б, що це примхлива культура. Вона мене за 10 років жодного разу не підвела, — каже Лариса Бойчук, 48 років, із Козятина Вінницької області. — Може через те, що не грала в рулетку на базарі з сортами. Поїхала прямо в розплідник. Там знаю, що отримаю якісні саджанці перевірених сортів.

Лохина Блюголд дозріває в середині липня. На одному кущеві виростають до 7 кг м'ясистих ягід. Їх одразу зриває, бо перезрілі обсипаються з куща. Після збору врожаю рослина нормально переносить морози до 35°С. Тому цей сорт підходить для північних областей. Надійним сортом є Джерсі. Не показує надврожаї, проте родить стабільно. Щороку не менш як 6 кг ягід із куща. Сорт стійкий до посухи, хвороб і шкідників.

— Фаворитом у мене є сорт Бонус. У нього плоди завбільшки з монету, діаметром 30 міліметрів. Вони солодкі та щільні. Цього року зірвала понад 8 кілограмів із куща.

Зараз ви читаєте новину «Лохина Блюголд дає до семи кілограмів ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути