![Киянка Оксана Папавченко показує вазон із розмарином у своїй теплиці. Вирощує на продаж. Такий тримають на підвіконні, щоб обскубувати листя для страв](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/477/477430_1_w_300.jpg?v=0)
Киянка Оксана Папавченко, 44 роки, вирощує духмяні трави для приправ у дачній теплиці в столичному приватному секторі. Річні рослини продає у вазонах. Покупці триматимуть їх на підвіконнях. Найпопулярніші розмарин, базилік, кімнатний жасмин, мирт, чебрець, м'ята. Лаврового листа має близько сотні горщиків.
— На річному лавровому дереві 12-15 листків. Його вже можна обривати й класти у страви. Нове листя наростає за два-три тижні,— розказує. — Домашній лавр має ніжний м'який аромат. Не гірчить, як той, що продають у магазині. Той камфорний, а це кімнатний.
Лавр росте повільно. За 15 років виростає лише на півметра. Оксана висаджує рослину в низькі широкі горщики з універсальним ґрунтом. Лавр довго формує розгалужене коріння.
— У такий самий ґрунт саджу й іншу зелень. Поливаю відстояною водою кімнатної температури. Нічим не підживлюю, бо трави їстівні. Багато з них лікарські. Той же лавр помічний при простуді. Розмарин очищує судини, а миртове дерево — це ціла аптека. Я вилікувала ним астму. У ньому стільки ефірних олій, що пахне на всю квартиру, коли поливаю чи обприскую листя.
Жінка живе в "хрущовці" з невеликими вікнами. Тому вдома тримає лише розмарин, мирт і кімнатний жасмин.
— Вікна старі, дерев'яні, не пластикові, але рослини не замерзають. Вони не примхливі. Взимку поливаю раз на тиждень, а влітку — двічі-тричі. Розмарин — через день. Він боїться засухи. Мирт — прямого сонячного проміння. Від нього в рослини горять кінчики листя. Час від часу повертаю вазони, щоб росли рівно. Вони постійно витягуються в бік світла — до скла.
Форму рослинам задають будь-яку: прямокутну, кулеподібну. Для цього зрізують вершки гілок. Використовують їх у їжу, залишки сушать.
— Що частіше підстригати духмяні трави, то швидше ростимуть. До м'яса й риби кладуть розмарин, чебрець. Останній ще й в салати, чай. Жасмин також у напої. Рвуть із нього цвіт. Він укритий дрібними білими запашними квітами майже весь рік. Тільки взимку на два місяці робить перепочинок. Тоді з нього рвуть листя. Воно теж духмяне. Кімнатний жасмин плететься. Його підвішують у вікні в кашпо. Розмарин цвіте дрібними блідо-фіолетовими квітами, але вже в 3-річному віці. Мирт зацвітає на другий рік і квітне з ранньої весни до пізньої осені.
Улітку рослини виносить на балкон, щоб загартовувалися на свіжому повітрі.
Кріп замочують на добу
Кріп і петрушка погано ростуть на вікні, бо взимку рослина у спокої, каже Оксана Папавченко.
— Прискорити сходи можна, якщо перед посівом замочити насіння у воді на добу. Коли проросте, обережно злийте. Висівайте у ґрунт на сантиметр завглибшки.
Перед посівом борозни поливають. Насіння загортають сухою землею.
Коментарі