понеділок, 16 грудня 2019 06:31

Листки лимона протирають розчином господарського мила

Автор: ФОТО З САЙТА PINTEREST.COM
  Лимони вирощують у добре освітлених приміщеннях при температурі 18—20 градусів тепла. Кожні два-три дні листя обприскують теплою водою
Лимони вирощують у добре освітлених приміщеннях при температурі 18—20 градусів тепла. Кожні два-три дні листя обприскують теплою водою

39-річна Маргарита Залізняк із Херсона вирощує кімнатні лимони. Радить, як їх доглядати, аби добре плодоносили.

— Маю два деревця лимона з кімнатних сортів, — каже Маргарита Залізняк. — Плодоносять чудово, по вісім-десять плодів зав'язується. За розміром трохи менші за магазинні, але на смак такі ж. Виростила їх із живців. Плодоносити почали на третій рік.

Приготувала субстрат під посадку. Змішувала 400 г звичайної садової землі, стільки ж листяної. Додала 200 г річкового піску, по півсклянки деревного попелу й перегною. Перемішала й полила.

— Головна вимога: щоб ґрунт був із нейтральною реакцією. Кислого середовища лимон не любить.

На дно горщика закладала дренаж із дрібних глиняних черепків. Товщину шару робила 3–4 см. Землю засипала, злегка утрамбовуючи.

— Тримаю лимони в добре освітленому місці. Але не під прямими сонячними променями, бо можуть завдати листю опіків. Температура в кімнаті 18–20 градусів тепла.

Узимку переставляє горщики у прохолодне місце.

— Зазвичай виношу на балкон: там і світла досить, і температура не більш як 12 градусів. Деревця "засинають", набираються сил.

Двічі на місяць акуратно розпушує ґрунт. Поливає водою кімнатної температури.

— Добу відстоюю її. Занурюю вказівний палець у горщик на глибину 5–7 сантиметрів: якщо земля суха — значить, час полити.

Кожні два-три дні обприскує листя теп­лою водою. Землю прикриває поліетиленом.

— Раз на три-чотири тижні протираю листки м'якою губкою, змоченою у слабкому розчині господарського мила. Це для профілактики щитівки, червиці й іншої напасті.

Підживлює лимони лише під час активного росту. Вводить по черзі органічні й азотні добрива, раз на два тижні.

— Пересаджую наприкінці зими. Використовую метод перевалювання (рослину дістають зі старого горщика разом з усією земляною грудкою, опускають до нового горщика. Проміжки заповнюють новим субстратом. — ГПУ). Протягом першого року робила це двічі. Далі — раз на рік.

Підрізує лимони навесні, після появи перших бруньок. Уперше цю процедуру проводила, коли рослини досягли 20 см.

— Коли з'являється цвіт, зайвий обриваю. Лишаю, щоб на один плід припадало 10–15 зрілих листків. Якщо буде більше зав'язі, то сил у деревця не вистачить.

Зараз ви читаєте новину «Листки лимона протирають розчином господарського мила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути