Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2013 00:15

Аґрус і смородину засипають снігом

47-річний Сергій Колісніченко із села Шукайвода на Черкащині на двох присадибних ділянках мотоблоком поробив снігозатримку — паралельні рови та насипи зі снігу. Також нагорнув вал по периметру городів.

— Минулий рік було сухо, рослинам не вистачало вологи. Один город у нас при березі, то там був значно кращий врожай бараболі і буряка. Інший доводилося часто поливати. А снігова волога довго зберігається у ґрунті, набагато краща за полив, — каже Сергій Павлович.

Радить робити снігозатримку, щоб вітер не виносив сніг із ділянок.

— Можна вийти на город з лопатою і за кілька годин поробити рови чи нагорнути бугри. В промисловому сільському господарстві це роблять тракторами. Тоді відстань між ровами чи бугорками в 10-15 метрів. На ділі чим менша відстань між насипами, тим краще буде зачіплюватися сніг. На пологих городах слід робити снігозатримку за схилом. На рівному поперек вітру, який дме найчастіше.

Господар радить робити снігозатримку під час відлиги. Тоді сніг не сипкий і з нього легко формувати насипи. Варто поновлювати їх після кожного снігопаду.

— Колись на городі розкладали гілля, плели спеціальні паркани з очерету. Але то більш затратно. До того ж усе це навесні доведеться прибирати.

Завдяки великій кількості снігу до весни краще доживають багаторічні рослини. Також не вимерзають сидерати, що переорюють замість добрива.

— Сніг — хороший захист для зимнього часнику. В безсніжні зими його накривають листям чи кукурудзинням, але тоді заводяться миші. Добре зимує під снігом полуниця.

Повністю загорнув кущі аґрусу, малини, смородини. Також попідсипав снігом стовбури дерев, щоб не обмерзали.

— Це також може зупинити зайців, які взимку обгризають кору.

Зараз ви читаєте новину «Аґрус і смородину засипають снігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути