
Ужгородський селекціонер Генріх Стратон у жовтні починає збирати врожай ківі. 1998 року з батьком вивів сорт, який витримує до 30 градусів морозу і запилюється сам. На зиму його не вкривають. Називається Ківі Карпат Стратона варіант Валентайн — за прізвищем біолога та іменем його батька.
— Торік зібрали десь 8 центнерів. З куща мали найменше 20 кілограмів,— каже. — Вирощувати ківі не складніше, ніж виноград. Не обробляємо хімією. Його природні субтропічні шкідники у нас не виживають, а наші ще не "розпробували". У закарпатських глиноземах прижився добре. Приймається і в чорноземі, й у піщаних ґрунтах. Не любить тільки важкої глини, з якої роблять цеглу. Торік дав перший урожай у місті Рахів. Це 500 метрів над рівнем моря. Виноград там не визріває, а ківі — нічого. Відбою нема від місцевих садівників, усі хочуть вирощувати.
У квітні висаджує, коли нічна температура вища +10°С і немає заморозків. Восени можна садити до листопада включно. Радить купити два-три кущі, висадити в різних місцях ділянки. Тоді порівнює, як розвиваються та плодоносять.
— Торік осінь довга була, то й на початку грудня садили. Коріння саджанця — в торф'яному контейнері. Досить поставити в лунку і рясно полити. Під зиму кущ скине листя і засне. Не вимерзне і навесні прокинеться. Весняні саджанці бояться заморозків. У парнику пробуджуються раніше і викидають листки. А в ґрунті, на холоді, можуть заснути чи й підмерзнуть. Морозостійкість проявиться в першу зиму. Саджанець за рік може вирости з 10-15 сантиметрів до 1-2 метрів.
На 10 соток розподіляє 100 кущів, відстань має бути не менше 3 м. Висаджує в тінь. Обов'язково ставить опору, бо ківі — це ліана. Найкраща 2-метрова Т-подібна або П-подібна. Молоді пагони закручуються на них як в'юнок. Заплітають альтанки й утворюють густу тінь. Квіти гарно пахнуть, схожі на маленькі кремові троянди.
— Не підживлюю. Можна перед посадкою покласти в ямку трохи старого перегною, стружок, старого листя або торфу. Або обкопати в радіусі метра на глибину штика лопати і внести гній. Корінці його потім знайдуть. Якщо перекласти добрив, попаляться.
Огороджує саджанці від котів, щоб не "позначали" місце і не обламали паростків.
— Саджанці добре приживаються — до 80 відсотків. Узимку вкривати не треба. Влітку потребує багато води. Щоб знати, коли полити, дивлюся на листя. Без вологи починає в'янути, опускається. Краще вода "жива", відстояна. Артезіанську чи криничну не раджу, бо в 35-градусну спеку має всього плюс 8-10 градусів. Це стрес для коріння.
Перший великий врожай ківі дає із 6-го року. Живе до 100 років. Добре плодоносить до 40. За допомогою нижніх пагонів рослину легко омолодити.
— На третій-четвертий рік на початку літа проріджую. Обрізаю гілки, де немає цвіту і не буде плодів. Крона має бути не менша 6 квадратних метрів. Що більша, то краще. Плодоносять лише торішні пагони. Ківі не обкопую, бо пошкодите кореневу систему. Вона вся у верхньому шарі ґрунту. Мульчую землю в радіусі метра і трохи вдобрюю сухим гноєм. Як полити чи піде дощ, до коріння дійде.
2 ківі слід з'їдати щодня для гарного настрою і бадьорості, свідчать дослідження новозеландських учених. Шість тижнів група чоловіків їла по два ківі, а інша — по половині. Перші менше втомлювалися, рідше зазнавали депресії та були енергійніші. Дослідники пов'язують це з вітаміном С, якого в ківі більше, ніж у лимоні. Плід називають "вітамінною бомбою", бо містить 115% добової норми вітаміну С, а також інші вітаміни.
Можна їсти з шинкою і рибою
— Жартую, що скоро всі українці будуть їсти ківовий джем і пити ківовицю, — каже Генріх Стратон. — Раніше роздавав друзям і знайомим, їли всією сім'єю. Зберігав по три-чотири місяці в підвалі в мілких ящиках, як картоплю. Варення варили, компоти, сиропи. Якщо замаринувати м'ясо у ківі, шашлик вийде ніжний. Ківі можна їсти з шинкою, рибою, особливо з лососем, креветками та сиром. Надає пікантного аромату й кислинки. Один кондитер в Ужгороді робить із них мармелад.
Додає, хто почне вирощувати ківі зараз, той виграє.
— Україна закуповує десятки тисяч тонн за кордоном, а може спокійно вирощувати в себе. Ринкова оптова ціна — 1 євро за кілограм. Цьогорічний врожай замовив власник одного з ужгородських супермаркетів.
Коментарі
3