понеділок, 19 серпня 2019 05:50

Картопля вродила найгірше за п'ять років

Автор: ФОТО: REUTERS
  Мешканці села Хватів Буського району Львівської області збирають картоплю на городі. Використовують коней. Навесні коренеплоди садили під плуг, бо так швидше й легше, ніж під лопату
Мешканці села Хватів Буського району Львівської області збирають картоплю на городі. Використовують коней. Навесні коренеплоди садили під плуг, бо так швидше й легше, ніж під лопату

В Україні почали збирати картоплю. Ранні сорти викопали в липні, зараз узялися за середньостиглі. Врожай перших і других — гірший від торішнього і позаторішнього. У магазинах цей овоч коштує найдорожче за останні п'ять років — 10–15 грн/кг.

— Люди ще не зібрали картоплю, але вже бачать дефіцит. Під корчами її мало. Те, що є, годиться лише худобі, — розповідає аналітик 40-річна Ангеліна Устименко з Української аграрної конфедерації. — Великої картоплі не треба чекати. Вдосталь хіба насіннєвої, та й на ту буде висока ціна. Нинішній урожай не долежить до весни. Через неправильний захист одні плоди попроїдали дротяники, інші потріскалися після різкої зміни погоди — від посухи до злив.

Деякі фермери пересаджували кар­топлю.

— Раннім сортам нашкодила спека, пізнім — дощі, — розповідає Микола Фурдига, 38 років, з Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України. — На ці природні катаклізми наклались інші проблеми.

У картоплі відбуваються біохімічні процеси, що призводять до виродження сорту. Бульба не сходить або дає мізерний урожай. Люди не купують якісного насіння. Використовують не зареєстровані препарати захисту рослин, а ті, що є на базарі. Не дотримуються дозування. Тому препарати накопичуються в бульбах, шкідники виробляють до них імунітет. У південних областях України один сорт вироджується за три роки, у центральних — за п'ять, північних — шість.

Експерти не радять зараз закуповувати картоплю на зиму.

— Треба дочекатися, коли зберуть пізні сорти. Врожай залежатиме від погоди. Найгірший сценарій — посуха в серпні й холод у вересні, — уточнює 46-річний Микола Гордійчук, засновник компанії "Агріко Україна". — Треба зважати й на те, що зріс попит на сорти для чіпсів. Фермери майже на 25 відсотків збільшили площі під картоплю для переробки.

На гуртових ринках кілограм бульби коштує майже 12 грн/кг. Уроздріб — 15 грн. Торік у серпні за кілограм у середньому правили 5 грн.

— Ціни тримаються через малу пропозицію, — говорить Олексій Дорошенко, 46 років, директор Асоціації постачальників торговельних мереж. — Впадуть за кілька тижнів, коли господарства масово збиратимуть урожай. Закупити картоплю на зиму можна буде по шість гривень за кіло.

Зараз ви читаєте новину «Картопля вродила найгірше за п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути