Ексклюзиви
пʼятниця, 28 січня 2011 08:30

Каркас для теплиці роблять із вербової лози

Автор: фото: Ірина ГРЕБЕНЮК
  Агроном Сергій Герасимчук
Агроном Сергій Герасимчук

У лютому починають закладати парники. Вінницький агроном 28-річний Сергій Герасимчук радить скласти невелику скляну теплицю з парникових рам. Поставити в ній звичайну металеву "буржуйку" та спалювати вугілля, дрова або рідке паливо. Можна використовувати електричні обігрівачі.

Теплиця у ботанічному саду на території Вінницького державного аграрного університету має 700 кв. м. Тут працює 21 особа. Побудована із червоної цегли та металевих каркасів. Вони мають форму арок, розташовані за метр один від одного. Споруда вкрита товстою плівкою. Обігрівається двома металевими грубками, в яких спалюють дрова. Вони стоять по краях теплиці. Температура всередині тримається на рівні +20°С. Тут вирощують декоративні рослини у вазонах та городину для студентської їдальні.

— Простіше купити каркас готовий. Вибрати тих розмірів, які дозволяє ділянка на городі чи в саду. Раніше каркаси робили з оцинкованих металів. Але вони недовговічні. Найоптимальніше замовляти каркас з алюмінію. Він не піддається іржавінню та корозії. Сучасні теплиці покривають полікарбонатом обтічної форми. Це забезпечує стійкість при снігових і вітрових навантаженнях. Сніг на поверхні не накопичується. Хоча можна виготовити каркас і власноруч. Найпростіше — з гнучкої вербової лози, гілок тополі або із дроту товщиною 8 міліметрів. Із вибраного матеріалу робіть дуги шириною знизу 70–140 сантиметрів та висотою 50–60 сантиметрів. Потім їх треба заглиблювати в ґрунт на 40 сантиметрів. Відстань між дугами — близько метра.

Теплиця не обов'язково має бути округлої форми. Її можна виготовити й у вигляді піраміди.

— Підготуйте попередньо дерев'яні бруски зі звичайних рейок та вкопайте їх у землю. Якщо плануєте зробити теплицю довжиною 5 метрів, то трьох трикутників буде досить. Каркас обтягніть плівкою, яку можна купити в господарському магазині. Довговічніше буде, якщо дерев'яну теплицю засклити, як віконні рами.

У домашніх теплицях найчастіше вирощують помідори, огірки та зелень.

— Високорослі помідори й огірки на гілках садіть по кутках. Щоби було зручніше поливати та підживлювати добривами через отвори. Їх треба робити з внутрішнього боку труб каркаса на рівні землі. За 60–90 днів до висаджування ранніх овочів у ґрунт вирощують розсаду. Горщики підбирають такі, щоби при пересадці не травмувати корені. Можна брати картонні коробки, плівкові горщики, скляні та консервні банки чи пластмасовий посуд від побутової хімії. Ми у теплиці використовуємо звичайні пластикові стаканчики, які потім збоку розрізаємо та обережно витягаємо рослину.

Зараз ви читаєте новину «Каркас для теплиці роблять із вербової лози ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути