понеділок, 23 квітня 2018 07:40

Капусту перед поливом просапують

Автор: WWW.VILLAVED.RU
  Ямки для капусти роблять на відстані 70 сантиметрів. Розсаду заглиблюють до першого листка
Ямки для капусти роблять на відстані 70 сантиметрів. Розсаду заглиблюють до першого листка

— При посадці капусти найважливіше вгадати з погодою. Зараз уже тепло, тому поступово можна висаджувати на город розсаду. Ця рослина витримує приморозки, та не в день посадки. Але й палюче сонце шкодить, бо може обпалити листки. Найкраще підходить похмура погода, — каже Марія Петринчук, 53 роки, з села Вікторія Пирятинського району Полтавської області.

Капусту садить на місці, де росли цибуля, помідори, картопля. Після редьки, огірків, редиски її врожай буде малий. Біля капусти добре ростуть помідори й огірки, а от петрушку вона глушить.

— Капуста не вибаглива до ґрунтів. При посадці перед поливом ділянку просапую. Тоді волога й повітря краще доходять до корінців.

Ямки робить на відстані 70 см. Розсаду заглиблює до першого листка.

— Розкладаю капусту по ямках так, щоб корінь лежав рівно. Ллю літр води на кожну рослину, навіть маленьку. Чекаю, щоб земля ввібрала воду. Тоді присипаю ґрунтом. Не привчайте розсаду до поливу. Бо корінь звикає, що йому дадуть рідину. Підливати потрібно, якщо земля піщана чи торф'яна, швидко висихає.

Капусту мульчує соломою, а влітку — скошеним бур'яном. Так довше збережеться волога й не буде різких перепадів температури.

— Це стосується білокачанної капусти. Цвітна — делікатніша. Любить тільки сонячне місце. Інакше ростиме одна зелень без головки. У спеку її щодня поливаю, щоб набралася соками. Коли починає зав'язуватися, накриваю нижнім листям. Від цього капуста буде щільна і тверда.

Не радить сіяти цвітну капусту на місці редиски чи іншої капусти. Вони заражають ґрунт грибками. Краще садити там, де були картопля, огірки, буряки й горох.

— Для експерименту купила розсаду пекінської капусти. І вона виросла на славу. Висадила її на город у 20-х числах квітня. Ця рослина не любить пересадок. Краще посадити її рідше, але на постійному місці. Й тут уже збирати врожай. Але не треба занадто проріджувати посіви, бо капуста почне "жирувати".

Які не були б шкідники, їх не можна кропити. Треба зібрати руками. Цю капусту їдять свіжою, а отрута залишиться на листі.

Зараз ви читаєте новину «Капусту перед поливом просапують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути