четвер, 16 листопада 2006 17:40

Як зберігати капусту

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  Жінка перебирає цьогорічний врожай капусти в радгоспі біля села Слабада за 20 км від Мінська. Фахівці кажуть, що для зберігання цей овоч вибирають по запаху: він має пахнути тільки свіжою капустою і нічим іншим. Качан, який лопнув, теж не підходить — не л
Жінка перебирає цьогорічний врожай капусти в радгоспі біля села Слабада за 20 км від Мінська. Фахівці кажуть, що для зберігання цей овоч вибирають по запаху: він має пахнути тільки свіжою капустою і нічим іншим. Качан, який лопнув, теж не підходить — не л

Капуста на зиму не має бути перезрілою. Збирають її пізно восени в суху погоду. Головки вирізають з невеликою кочережкою і 2–4 верхніми листками. Овоч зберігатиметься довго, якщо у погребі сиро, а температура — близько нуля.

— Відбираю середні і великі сухі качани, що не підв"яли. Гниле листя обриваю. Головки у погребі складаю пірамідкою на підготовлені стелажі, качанчиком донизу. Полиці попередньо треба покрити соломою або мішковиною, — розповідає киянка Оксана Юрченко, 39 років. Жінка торгує овочами і фруктами на ринку "Сіріус", що біля площі Перемоги. Так зберігає врожай зі свого городу в Броварах.

У невеличкому погребі, де для стелажів немає місця, качани можна підвісити на довгі цвяхи за ніжку. Тоді капустини обвіватимуться повітрям і залишаться свіжими місяців з чотири.

— А ще краще обгорнути у щільні листки паперу і викласти на полички у два-три яруси, качанчиками донизу. У такій "одежині" капуста не гнитиме, — додає Оксана.

Городники часто не встигають зібрати врожай вчасно, капустини підмерзають. Але такі головки потім "відходять" і добре зберігаються до весни.

— Коли капуста примерзла наскрізь, десь при мінус 8–10 градусах, розморожувати її треба у декілька прийомів, — каже Юрченко. — Спочатку за температури 2–6 градусів, а через декілька днів — 10–15. Але приморожений овоч втрачає смак і погано зберігається.





Гарбуз любить тепло

Найдовше гарбузи зберігатимуться при температурі від 1 до 14 градусів. Якщо у приміщенні надто тепло, вони загниваються, а у холодному погребі їх краще накрити соломою.

Зараз ви читаєте новину «Як зберігати капусту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути