Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 20:01

Через пізнє обрізування виноград гірше родить

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Наталія Мартишинець із міста Виноградів на Закарпатті чистить виноградну лозу. Для її обрізки має п’ять видів ножиць
Наталія Мартишинець із міста Виноградів на Закарпатті чистить виноградну лозу. Для її обрізки має п’ять видів ножиць

До 10 березня на Закарпатті обрізають виноградні кущі. Далі, кажуть, лоза "плаче". З неї інтенсивно виділяється сік. Виноградарі радять закінчити обрізування за п"ять днів до цього. Інакше із соком кущі втратять корисні речовини, вітаміни.

62-річна Наталія Мартишинець із міста Виноградів має 700 кущів столового винограду на Чорній горі за містом. Це понад сотню сортів. Обрізувати лозу почала майже місяць тому. Застосовує п"ять видів ножиць. Більшими підтинає старі пагони, меншими — молоді, тонкі. Спершу відрізає минулорічний пагін заміщення, затим відтинає лозу.

— У січні–лютому по кущу видно, чи він добре вродив торік. Найкоротша лоза мусить мати метр, а найдовша — 3–5. Менше означає, що торік кущ був перегружений гронами.

Із виноградного куща Наталія Дмитрівна зрізує понад 70% лози.

— Обрізуючи технічні сорти, залишаю три-чотири вічка. На столових сортах зберігаю цілу плодову гілку, де вічок більше десятка. Найбільше їх слід залишати на лозі на арці — по 25–40. Бо там більше місця для росту і менше навантаження на гілку.

Коли лоза обрізана, виноградарка підв"язує її. Дріт обчищає від сухих вусиків. Каже, у торішніх множаться шкідники. Потім чистить виноградний корч дротяною щіткою й змащує його захисною рідиною. Робить її з 5-відсоткового розчину мідного купоросу. Підійде також 4-процентний залізного.

— Купорос убиває 80 відсотків усіх хвороб та шкідників. На 700 кущів використовую приблизно 30 літрів розчину. На обробку одного куща витрачаю десь 15 хвилин.

Зсипаю у бочку курячий послід, попіл,  варення

Узимку лозу підживлює курячим послідом, який купує на птахофермі.

— Він змішаний з опилками, вони окислюють ґрунт. Щоб запобігти окисленню, посипаю послідом під кущами так, щоб на нього ще впав сніг. Якщо послід без опилок — посипати можна й не чекаючи снігу.

Тим, хто запізнився з обрізуванням, Наталія Мартишинець радить почистити кущі після того, як набухнуть бруньки.

— Відберіть одну лозу, яка залишиться рости. Прив"яжіть її до дроту. Решту гілок укладіть на землю й обережно обрізайте тоді, коли бруньки підуть у ріст. Пізня обрізка — стрес для виноградного корча. Тому використовуйте антистресові розчини. Їх можна купити у господарських магазинах. Кущі, які пізно обрізали, відстають у рості, на них з"являється менше грон.

Улітку виноград знову слід підживити.

— Закваску готую навесні. Зсипаю у бочку курячий послід, попіл, виливаю старі фруктові компоти, варення. Бакова суміш кисне до липня. Літр закваски розбавляю у 10 літрах води і заливаю рідину в невелику ямку біля куща. У спеку освіжаю виноград крапельним зрошенням.

Зрізані у лютому виноградні пагони Наталія Дмитрівна безкоштовно роздає людям для посадки. Радить садити на глибину 0,5 м. Нижню частину ями засипати ґрунтом, верхню — піском. Він захищає кущ від шкідника філоксери.

Зараз ви читаєте новину «Через пізнє обрізування виноград гірше родить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути