четвер, 06 березня 2008 18:18

Ірина Прокопенко має 1200 сортів фіалок

Рівнянка 41-річна Ірина Прокопенко вирощує узумбарські фіалки понад вісім років. У її колекції 1200 сортів квітів усіх відтінків — від білосніжних до насичених синіх та фіолетових. А ще є з хвилястими пелюстками та напиленнями іншого відтінку по краях.

— Спочатку вдома з"явилися звичайні фіалки, я їх називала бабусині, — розповідає Ірина. — Коли бачила цікаві квіти на підвіконнях у людей, просила доньку зайти і попросити для мене листочок. Дитині ж не відмовлять.

Колекційні види фіалок Ірина шукає у спеціалізованих газетах та журналах для квітникарів. Рослини, які сподобалися, замовляє у людей з усієї України. Нині фіалки заледве поміщаються у скляній теплиці на другому поверсі помешкання.

З-поміж сортів господиня виокремлює "Ірину", "Володимира", "Лебедину вірність" та "Мереживні парасольки".

— Окрім назв, бо це моє ім"я та чоловіка, подобаються їхні квіти, — розповідає жінка. — Усі ці сорти крупнолистові. Наприклад, у "Володимира" великі квіти насиченого волошкового кольору, а в "Ірини" білі, але здається, що зсередини вони підсвічуються рожевим світлом. "Лебедина вірність" має однотонні білі квіти, але відірватися від них неможливо. Вони білосніжні, злегка хвилясті, як пір"ячко.

Їх підживлюють двічі на місяць добривом для квітучих рослин

Остання покупка Ірини — сорт "Ворм саншайн". Квіти у діаметрі мають 7–8 см, вони блідо-жовтого кольору з більш насиченою серединою. Листочок колекційної фіалки коштує 8–10 грн, за велику квітучу рослину доводиться викладати 45–50 грн.

Ірина запевняє, що доглядати за фіалками нескладно. Їм потрібен невеликий горщик, пухка земля та підживлення двічі на місяць добривом для квітучих рослин.

— Свої квіти я підживлюю російськими добривом "Кеміра люкс" і "Байкал", — продовжує Ірина. — Фіалки квітнуть увесь рік. Особливо захоплююсь ними взимку, коли за вікном негода, а вдома все у квітах.

Фіалки не люблять надмірної вологи та прямих сонячних променів, але і в затінку їм також погано. Якщо квіти стоять на підвіконні, то їм достатньо денного світла, якщо в іншому місці, то восени та взимку Ірина радить підсвічувати їх лампами денного освітлення.

— Зараз такий період, який я називаю шаленим цвітінням, усі мої фіалки в квітах, — каже. — Жодна інша рослина так довго не цвіте. Цвіт тримається 5–6 місяців, потім вона два місяці відпочиває і знову цвіте.

Ірина продає фіалки на Центральному продовольчому ринку у Рівному. Усіх своїх покупців консультує, як доглядати за квітами. Листочки продає по 2 грн, живці по 5. Розквітлі фіалки коштують 25–30 грн. Напередодні 8 Березня ціни зростають. У святковий день чоловіки розкуповують фіалки, які квітнуть. Жінка править за них по 40 грн.

Фіалки розмножують листками


Від рослини відділяють листочок. Ірина Прокопенко радить дати йому підсохнути протягом 20–30 хв.
— Листочок опускаю у баночку з холодною кип"яченою водою, — розповідає жінка. — Через два тижні на ньому з"являються білі корінчики завдовжки сантиметр. Тоді листочок можна садити у землю.
Ірина радить купувати для фіалок відповідний ґрунт. Свої квіти вона вирощує у торф"яному субстраті здолбунівського виробництва.
— Через місяць біля висадженого листочка з"являться пагінці, я називаю їх "дєточками", — додає Ірина. — Відділяти їх від листка можна, коли сформовані чотири листочки. Тоді я пересаджую "дєточок" до інших стаканчиків. Через 5–6 місяців висаджую у невеликі горшки, щоб коріння швидко обплело стінки.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Прокопенко має 1200 сортів фіалок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути