Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2008 21:17

Хризантеми з горщика пересаджують восени

Киянка Оксана Павленко, 37 років, вирощує кімнатні квіти. З дитинства до-глядала за фіалками. Нині має кілька видів кактусів, квітнуть календула, орхідеї та бальзамін. Цьогоріч колеги подарували горщик із рожевими хризантемами.

— Удома не доводилося вирощувати хризантеми, — розповідає Павленко. — Хоча в мами на дачі в Софіївській Борщагівці щороку з кінця серпня до листопада квітнуть кілька видів хризантем. Квіти тримаються до перших заморозків.

Біля входу в магазин "Квіти України" на столичній вул. Артема жінка побачила кілька горщиків із хризантемами. Невеликий вазон із квіткою коштує 25 грн. Більший кущ із п"ятьма квітами удвічі дорожчий.

— Хризантеми — садові квіти, — каже Лариса Гайдук із виставково-торговельного центру "Квіти України". — Якщо є дача, восени їх краще пересадити з горщиків у відкритий ґрунт.

Для рослини вибирають сонячну частину саду. При пересадці бажано використовувати універсальний ґрунт для кімнатних рослин і квіткових газонів. Він містить необхідні азотні й фосфорні добрива, має нейтральну кислотність. Тому квітка не потребує додаткового удобрення, вистачає води при поливі. Якщо на ділянці поганий ґрунт, на дно ямки кладуть біогумус — мікробіологічне добриво на основі життєдіяльності дощових хробаків.

Квіти, які відцвіли, восени зривають, щоб утворювалися нові бутони. Щойно хризантема відцвіте, стебла потрібно зрізати, залишаючи 15 см. Інакше наступної весни рослина ростиме в кущ, квітнути не буде.

Зимою кущі вкривають від морозів.

На дно ямки кладуть біогумус

— У квартирі квітку потрібно поливати хоча б раз на тиждень і слідкувати, щоб ґрунт у вазоні не пересихав. З невеликого тісного горщика рослину пересаджують у більший вазон, щоб було місце для росту коріння й земля не пересихала. Зробити це потрібно восени, доки квітка цвіте, а не взимку, коли вона відпочиває. При зимовій пересадці кущ може піти в ріст і не цвістиме.

Хризантему в горщику взимку зберігають у прохолодному підвалі або на заскленому балконі. Оптимальна температура +15°С.

— Розмножуються хризантеми корінцями, — розповідає Лариса Гайдук. — Якщо на кущі багато пагінців, їх бажано розсадити. Але є ризик, що квіти на кущі можуть не з"явитися.

Зараз ви читаєте новину «Хризантеми з горщика пересаджують восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути