понеділок, 17 лютого 2020 06:10

Гвоздику Шабо гартують перед посадкою

Є два сприятливі періоди для висівання гвоздики Шабо на розсаду: наприкінці грудня і лютого. Ранній посів дає пишний цвіт у травні. Лютнева розсада квітне на початку червня.

— Для розсади можна використати пластикові контейнери чи одноразові склянки, — розповідає черкащанка 54-річна Лідія Бабак, власниця кіоску із продажу насіння. — Висота має бути до 6 сантиметрів. Насіння обробляю в стимуляторі росту. Саджу на відстані 1 сантиметр. Зверху легенько засипаю прогрітим піском, щоб убезпечити від захворювання "чорної ніжки". Поливаю і накриваю плівкою. Стежу, щоби ґрунт був вологим.

Насіння проростає за тиждень. Опісля плівку прибирають.

— Коли на рослині з'являються два листочки, переса­джую в окремі лотки діаметром 4 сантиметри, — каже. — Вдруге пересаджую у більші горщики, коли вже є чотири листочки. Якщо паростки надто витягнулися, їх можна заглибити на 2 сантиметри. За появи п'ятого листочка слід прищепити. Шабо потрібно загартовувати, коли вже минули заморозки. На ніч виношу в приміщення, яке не опалюється. Настане тепло — вдень виставляю на сонце. Залишаю у місці, де немає протягів. На ніч заношу.

У відкритий ґрунт розсаду висаджують у кінці травня.

— Шабо любить сонячну сторону і злегка вологий ґрунт, — говорить Лідія Бабак. — Після висадки корисно полити азотними добривами. За появи бутонів — азотно-калійними. Міндобривами підживлюють раз-два на місяць. Органіку Шабо не любить. Ця гвоздика легко самозапилюється. Пересаджую її кущиками, бо зібране насіння не гарантує збереження сорту.

Гвоздика Шабо виростає до 70 см.

— Високі сорти потрібно підв'язувати до опори, щоби не стелилися землею. Листя має сизо-зелений колір. Форма квітів є звичайна, махрова, гофрована зі складками. Після поливу чи дощу ґрунт треба просапати.

Шабо раз на кілька років бажано пересаджувати на нове сонячне місце. З появою бутонів стебла пасинкують. Тоді квіти роститимуть великі.

Для тривалого цвітіння треба зрізати відцвілі стебла.

Гвоздику можуть вражати грибкові хвороби й шкідники — тріпси, тля і кліщі.

— Шкідники живляться соком. Листя та стебла погано розвиваються, деформуються, — каже Лідія Бабак. — Якщо шкідників небагато, можна знищити настоєм лушпиння з цибулі, часнику і розчином господарського мила. Якщо численні — допоможуть лише інсектициди.

Зараз ви читаєте новину «Гвоздику Шабо гартують перед посадкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути