— Моркву сію не всюди одразу, а тричі — в березні, квітні й у червні, на зиму, — каже 36-річна Наталія Яковенчук із міста Ірпінь Київської області. — Маю біля дачі невеликий город. Годує всю сім'ю.
Моркву радить сіяти в зорану землю, доки волога не випарувалася. Рядки робить на відстані 20 см одна від одної. Для економії місця у міжряддя сіє редиску, кріп або салат. Вони швидше ростуть. Доки морква дасть урожай, їх на городі не буде.
— Місце для моркви поливаю гарячим розчином марганцівки, накриваю плівкою на два дні. Потім роблю рядки й сію насіння.
Щоб морква виросла велика й соковита, часто проріджує і поливає її. Тонкі плоди віддає сусідці для кролів. Рядки моркви прориває тричі за сезон. Робить це після дощу чи вечірнього поливання. Так з одним корінцем не вирвуться троє сусідніх морквин. Після цього працює вузькою сапкою між рядками — щоб розпушити й підгорнути землю.
Від морквяної мухи рядки посипає чорним меленим перцем.
— Моркву не можна рясно поливати. Ростиме забагато листя, а плоди залишатимуться, як олівці — довгі й вузькі. Якщо морква в землі вже виросла велика, від надмірного поливу потріскається чи почне гнити. Може й кривитися — якщо після засухи почався сезон дощів. Щоб плоди були рівномірні, слід підтримувати рівень вологості ґрунту. Поливати по мірі засихання. Щовечора потроху, а не раз на тиждень кілька відер води дати на невелику ділянку.
Коментарі