понеділок, 04 вересня 2017 07:45

Ґрунт під квасолю готують з осені

Автор: www.delfi.lv
  Квасолю сіють одночасно з огірками, вони люблять однакову температуру
Квасолю сіють одночасно з огірками, вони люблять однакову температуру

— Літо проводжаю збиранням квасолі. Зазвичай це кінець серпня. Раніше її мало вирощувала, а це щороку додаю нові сорти. Сію крупні — на борщ, вони м'які і легко розварюються, та дрібніші, але з твердішою оболонкою — на консервування, — каже 46-річна Олена Кулініч із селища Драбів на Черкащині.

За терміном дозрівання сорти діляться на ранньостиглі — до 65 днів, середні — 75–85 днів, пізні — 100 днів.

— Квасолю стало вигідно вирощувати. Приїжджає машина і скуповує. Нею можна наїстися не гірше, ніж картоплею, але робити біля неї треба менше. Посадила, трохи просапала, щоб не було лісу з бур'яну, і потім зібрала.

Ґрунт під квасолю готують з осені. Розсипають 4 кг компосту на 1 кв. м землі і перекопують, або фосфорні добрива — 40 г на 1 кв. м.

— Головне — не переборщити з мінеральними добривами, що містять азот. Від них рослина активно жене кущ, а не закладає плоди. Квасолі не вродить, якщо у землі не буде кальцію, тому під осіннє перекопування треба внести вапно або гіпс.

Насіння на 15 хв. кладе у розчин марганцівки. Розводить в 1 л води 10 г. Промиває і просушує. Робить рядки на відстані 40 см, кладе квасолини на глибину 5 см, між ними — 20 см.

— Квасолю щороку сію одночасно з огірками. Вони люблять однакову температуру.

Кращі попередники для неї — огірки, томати, картопля. На одному й тому ж місці не можна висівати раніше, ніж через три роки.

Рослину краще підживлювати рідкими, а не сухими добривами. Бо може "згоріти" листя.

— Якщо квасолю посіяти після збирання ранньої капусти, картоплі, салату чи редиски, ґрунт не треба підживлювати.

В'яже стручки в пучки і розвішує на горищі, доки квасолини не висохнуть. Тоді лущить і засипає у 3-літрові банки.

— Мої улюблені сорти — Рожева та Лобіо. Вони врожаєм ще жодного року не підводили.

У Рожевої від сходів до збирання проходить 65–85 днів. У стручку по 7–10 квасолин темно-рожевого кольору. У Лобіо зернини крупні, білі, м'ясисті, тому з них зручно готувати паштет.

— Сорт Пурпурова королева — новий. Стручки виростають до 15 сантиметрів, із пурпурними квасолинами. Головне, що не чіпляються хвороби.

Квасоля Кідні цікава кольором насінин — вони чорні. Після варіння стають рожевими. А в сорту Прето насіння теж чорне, але з білим рубчиком.

— Ну і куди ж без сорту Зіронька, який дозріває за 43 дні. За рік можна зібрати три врожаї квасолі.

Зараз ви читаєте новину «Ґрунт під квасолю готують з осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути