понеділок, 09 липня 2018 06:15

Гібрид абрикоса й сливи боїться протягів

Автор: www.wikimedia.org
  Плумкот вивели в Каліфорнії, США. Колір плодів у різних сортів буває від рожевого до темно-фіолетового
Плумкот вивели в Каліфорнії, США. Колір плодів у різних сортів буває від рожевого до темно-фіолетового

— Плумкот називаю дивом селекції. Це — гібрид абрикоса й сливи. Пропрацював у розпліднику 15 років і ніколи не думав, що можна схрестити між собою такі різні дерева. А в американців вийшло. Зробили це в Каліфорнії. Потім до нас завезли, — розповідає 54-річний Максим Прищепа з Рівного. — Листя в дерева, як абрикоса, а кора, як у сливи. На смак плоди солодкі, медові. Проте мають і легку кислинку.

Колір плодів у різних сортів буває від рожевого до темно-фіолетового. М'якуш — від білого до жовтого кольору. Плоди важать майже 100 грамів.

— Плумкот не ­примхлива культура. Головне, щоб ріс на тепло­му місці з доступом світла, у повітропроникному ґрунті. Боїться протягів, тому краще вибрати місце за хатою. Не вийде виростити плумкот із кісточок фруктів, що купили в магазині. З них виростуть дички, що не зберігають властивості материнської рослини. Для посадки годяться тільки підготовлені саджанці.

Садить дерева на відстані не менше 4 м. Викопує посадкові ями розміром 80 на 80 см. Кладе шар дренажу з битої цегли. Засипає землею, в яку додає 70 г суперфосфату, 0,5 кг деревної золи й 20 кг перегною. Виростає дерево заввишки 3–4 метри.

— У мене є ранні сорти й пізніші. Сорт Алекс дозрів у червні. Плоди виросли 10–12 сантимет­рів у діаметрі. Виглядали, як малинові кульки із жовтим м'якушем. Тобто зовні це була слива, а всередині абрикос. Урожай дозріває поступово. На виставці чув, що плумкот має вже зо два десятки різновидів. Вивели навіть зі смаком груші та гранату, але я їх ще не бачив. Мабуть, треба замовляти саджанці з Америки.

Пізніше, в серпні, дозрівають сорти Корона з жовтими плодами й Тріумф із пурпурними.

— Минулого року мав путівку в санаторій. Не міг чекати, поки гібриди дозріють. Але й залишати на дереві не хотів. Не було кого попросити обірвати. Позривав плоди недоспілими й розклав у широкі ящики. Там вони дійшли, якраз коли повернувся. Ще й устиг копійку заробити. Продав урожай на базарі.

Цей гібрид від сливи взяв морозостійкість, тому його не утепляють. Тільки стовбури підсипають снігом на півметрову висоту.

— Ще один улюблений сорт — абрикос НЖА‑19. Назва розшифровується, як Нью-Джерсі Амерікан, де його вивели. Хоча в народі має назву Колобок. Зовні плід схожий на персик, бо важить 150–170 грамів. На смак солодкий. Аромат зберігає абрикосовий.

Це самоплідний сорт, якому не потрібні запилювачі. Дозріває в першій половині липня. Плоди великі. Гілки потрібно підпирати, щоб не зламалися під їх вагою.

Зараз ви читаєте новину «Гібрид абрикоса й сливи боїться протягів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути