Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 14:46

Галина Перегончук посадила ананас

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Галина Перегончук із села Червоний Степ Калинівського району на Вінниччині показує слонове вухо, що росте в неї вдома. По-науковому рослина називається алоказія крупнокоренева. Перед дощем і в сиру погоду на листках з’являються краплини води. Бо при надмі
Галина Перегончук із села Червоний Степ Калинівського району на Вінниччині показує слонове вухо, що росте в неї вдома. По-науковому рослина називається алоказія крупнокоренева. Перед дощем і в сиру погоду на листках з’являються краплини води. Бо при надмі

43-річна Галина Перегончук із села Червоний Степ Калинівського району на Вінниччині висадила листковий "чуб" свіжого ананаса торік, на Святвечір. Фрукт привезла донька Людмила з білоцерківського супермаркету.

— Під ванною в мене стояла ринка з землею, в якій не прийнялася квітка, — згадує Перегончук. — 29-річний зять Віталій казав, що ананаси ростуть як буряки. Посадили разом з донькою — у неї легка рука.

Жінка веде до кімнати. Ананас росте на підвіконні в білому круглому горщику. Схожий на звичайний квітковий вазон.

— Спочатку ножем зрізали зелений "чуб" із частиною плоду у формі невеликої піраміди, — пояснює Галина. — Гострим кутом униз помістили в горщик. Щоб виглядало лише листя. Засипали землею та полили криничною водою кімнатної температури. Ніяких міндобрив у ґрунт не кидала. За тиждень верхівка прийнялася. Через місяць з"явилися нові листочки. Нижні жовті я відрізала. Поливаю відстояною водою в середину розетки двічі на тиждень. У центрі листків має з"явитися лілово-рожевий цвіт. А з нього — плід.

Ананас любить тепло. Перегончуки вирощують його на підвіконні, де найбільше світла. Для висадки треба вибирати стиглий, солодкий фрукт. Листя має бути яскраво-зеленим.

— Кілька тижнів тому на краях листків з"явилися зубчики, — додає чоловік Галини сільський голова 46-річний Павло Перегончук. — Дружина знайшла такий вид ананасів у книзі "Все про кімнатні рослини".

Галина Миколаївна працює завідувачкою дільничної лікарні сусіднього села Голубівка. Із чоловіком виховують двох дітей — 17-річного Віталія та 12-річну Надійку. Старша донька Людмила, 23 роки, працює фармацевтом у Білій Церкві.

Слонове вухо визначає погоду

У будинку Перегончуків є сорок вазонів. Із екзотичних — фінікова пальма, китайська роза, слонове вухо, фікус Бенджаміна, монстера.
— Три роки тому взяли у знайомої слонове вухо, — каже Галина Миколаївна. — Деревце погоду визначає. Як на листочках з"являються краплини — сніг чи дощ буде. Коли зацвітає, то запах кави по всій кімнаті розходиться. Літом вазони надворі стоять.

Зараз ви читаєте новину «Галина Перегончук посадила ананас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути