
— Найгірше, коли на цвітіння фруктових дерев припадають заморозки. Холодне повітря опускається в низини. Тому плодові краще висаджувати на узвишшях. Якщо температура повітря тримається на мінусовій позначці п'ять — шість годин поспіль, генеративні органи рослин — тичинки та маточки — частково чи повністю пошкоджуються, — говорить столичний біолог Наталія Логвиненко, 56 років. — Тоді плоди або осипаються, або зав'язуються дрібні й однобокі.
— При заморозках ґрунт та рослини втрачають тепло. Слід зробити, щоб віддавали його менше, — каже садівник-агроном 52-річний Сергій Більдій із села Вороненці Чорнобаївського району Черкащини.
Молоденькі саджанці можна захистити — вбити навколо кілочки й напнути плівку, агроволокно чи мішковину. Допоможе обкурювання саду димом. Для цього треба розкласти біля дерев купи з прілого листя, соломи, тирси. І під час приморозків їх підпалюють, щоб тліло й обкурювало цвіт.
— Не слід нехтувати поливом. Адже вода матиме температуру вищу, ніж повітря та верхній шар ґрунту. Так деревця отримають потужний приплив тепла. Воду розпилюють найдрібнішими краплями на гілки, цвіт і листя. У заморозок вони покриваються тоненькою скоринкою льоду, яка й оберігає рослину.
Найнижчі показники температури завжди фіксують за годину до сходу сонця та через годину-другу після. Якщо вжити дієвих засобів захисту саме в цей час, можна врятувати майбутній урожай.
2,2 °C морозу пошкоджує цвіт, а приморозок –1,1°C — зав'язь.
Коментарі