Ексклюзиви
понеділок, 06 січня 2020 07:46

Декоративні перці запилюють ватною паличкою

Автор: ФОТО З САЙТА YOUTUBE.COM
  Сорт Аладдін дає плоди різних кольорів. На смак перець подібний до гострого чилі
Сорт Аладдін дає плоди різних кольорів. На смак перець подібний до гострого чилі

49-річна Людмила Бедринець із Херсона вирощує у квартирі декоративні перці. На смак подібні до гострих чилі.

— Чоловік їсть перші страви тільки з гострим перцем, — каже Людмила Бедринець. — Для нього посадила декоративні сорти Фенікс та Аладдін. Особливо милує око під час плодоношення останній. Дає перці різного кольору.

На дно горщика закладає дренаж із пінопласту. Субстрат готує рихлий, легкий. П'ята його частина — крупнозернистий пісок.

— Перці важко переносять пересадку, тому замість звичайних горщиків беру торфоперегнійні, — продовжує. — Коли пуститься в ріст, прямо з горщиком поміщаю в трохи більший звичайний.

Насіння заглиблює на 0,5 см. Горщики накриває прозорою плівкою. Ставить у темне місце з температурою повітря +24…26°C.

— Сходи з'являються за три тижні. Тоді плівку знімаю й переношу на світло, але не під прямі сонячні промені. Щоб температура була не менше 18 й не вище 28 градусів.

Один-два рази на тиждень обприскує відстояною або прокип'яченою водою. Поливає під корінь потроху. Приміщення провітрює.

— Коли на стеблі з'являються п'ять повноцінних листочків, верхівки прищипую, — додає Людмила Бедринець. — Верхній шар землі розпушую час від часу. Стежу, щоб коренева шийка лишалася відкритою. Так краще ростиме.

Щойно сіянці пускаються в ріст, підживлює їх. Використовує комплексні мінеральні добрива. Після початку цвітіння тричі на місяць дає калійні й фосфорні.

Декоративний перець цвіте з травня до серпня. Квіти білі чи білі з фіолетовою облямівкою.

— Коли квітки наполовину розпускаються, допомагаю їм запилюватися, — каже Людмила Бедринець. — Тикаю по тичинках ват­ною паличкою або м'яким пензликом і переношу пилок з однієї квітки на інші.

У серпні зав'язуються плоди. Нестиглі мають зелене, фіолетове й жовте забарвлення. Дозріваючи червоніють.

— На кожному кущику декоративного перцю зав'язується 30–50 плодів. У висоту рослини сягають 50–65 сантиметрів. Листя густе, соковито-зелене.

Пересаджує навесні. Старі пагони обрізує до половини.

Сорт Пурпуровий дзвін дає фіолетові плоди

— Чверть городу щороку засаджую солодким перцем. Один із улюблених сортів — Пурпуровий дзвін, — каже 47-річна Надія Сологуб із Запоріжжя. — Плоди має м'ясисті й ароматні. Недостиглими — насиченого темно-фіолетового кольору. Зрілі — темно-бордові.

Плоди в Пурпурового дзвону важать 100–170 г, завдовжки 10–15 см. Товщина стінок — 5–8 мм.

— Вирощувати можна у теплиці й на грядках. Але спершу слід проростити під склом у контейнері. Пересадок Пурпуровий дзвін не любить, тому закладати насіння краще в окремі ємності.

Сходить за два-три тижні після посіву. У відкритий ґрунт садять наприкінці травня, коли земля прогріється. Місце обирають сонячне. Сорт стійкий до перепадів температури і легкий у догляді. Слід регулярно прополювати, поливати й розпушувати землю.

— Жодного разу не хворів. Щоб добре вродив, у період активного росту підживлюю рідким добривом. Достигає за 90–110 днів після появи сходів. Плоди зав'язуються навіть за несприятливих погодних умов.

Зараз ви читаєте новину «Декоративні перці запилюють ватною паличкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути