понеділок, 02 березня 2020 07:41

Безсніжна зима погіршить урожай картоплі

Автор: WIKI-DACHA.RU
  Фахівці Інституту овочів­ництва і баштанництва кажуть, що завдяки теплій зимі вже можна сіяти морк­ву, цибулю, ­петрушку й ­пастернак. Урожай дозріє у ­травні
Фахівці Інституту овочів­ництва і баштанництва кажуть, що завдяки теплій зимі вже можна сіяти морк­ву, цибулю, ­петрушку й ­пастернак. Урожай дозріє у ­травні

— Люди спішать сіяти городину. Хоч зима тепла, важливо, щоб насінини пішли в ріст, коли земля добре прогріється, — розповідає харків'янин Роман Крутько, 51 рік, з Інституту овочівництва та баштанництва.

— Уже можна посіяти моркву, цибулю, петрушку й пастернак, — продовжує. — Капусту з огірками треба висівати тільки в теплий ґрунт. Завдяки раннім посівам, урожай дозріває у травні. Проте така морква не лежатиме до зими.

Безсніжна зима перейде в посушливу весну. Це може погіршити врожай зернових культур і картоплі. Через відсутність снігу у ґрунті не вистачає вологи.

— Запорукою нормального урожаю є запаси вологи, що формуються від осінньо-зимових опадів, — каже Крутько. — У нас із ними не склалося в жодній області. Почалося підсихання ґрунту. Зменшується запас води в криницях. Людям не буде навіть чим полити городину. Раніше така проблема була тільки на півдні країни, а тепер торкнулася й Полісся. Воно поступово перетвориться на пустелю.

Кілограм снігу — це літр талої води. У ній є азот і фосфор. Що товщий сніговий покрив, то більше в ґрунті накопичується поживних елементів і вологи для весняного посіву. Через те, що земля не замерзла, волога просочується крізь неї і стікає в річки.

— За метеорологічними мірками, весна в Україні настала в лютому, — говорить синоптик 35-річний Олексій Марченко з Укргідрометцентру. — Зима закінчилася. Розвиток рослин почнеться, а води в ґрунті замало. Це вплине на врожай пшениці, кукурудзи, соняшника, гороху. Багато культур доведеться пересівати. Картопля цього року врожаєм не порадує.

Зміни зимової температури призводять до локальності опадів. Зливи вимивають урожай, і вода не просочується для росту рослин. Проте така погода вигідна для врожаю часнику й цибулі. Буде вищий, ніж торік. Через суху землю не буде гнити.

— Багато фермерів обробляють озиму цибулю і часник регуляторами росту, — про­довжує Марченко. — Завдяки їм стебло скорочується і товщає, зменшується схильність до вилягання. Водночас посилюють ріст коренів і підвищують стійкість до несприятливого середовища.

Відсутність морозів сприяє розмноженню шкідників.

— Минулого року мали проблеми з чортополохівкою, ріпаковим листоїдом, які раніше майже не проявлялися. Нині через нестандартну зиму варто спланувати посилений захист посівів.

Потепління дасть можливість вирощувати нові теплолюбні культури — персики, ананаси і хурму. Проте може зашкодити фруктовим деревам. При високих температурах у них розпочинається сокорух, можуть рано зацвісти. Раптові морози нашкодять урожаю.

Зараз ви читаєте новину «Безсніжна зима погіршить урожай картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути