середа, 30 квітня 2008 07:07

Беллароза родить кілограмовими плодами

47-річний Віктор Дацків із села Боложинів Буського району  Львівщини садить картоплю на 30-ти сотках поля. Решту засіває зерновими. Має 50 га землі.

Для посадки чоловік підготував бульбу сортів Беллароза і Невський. Беллароза добре родить і зберігається. Чоловік саджає її п"ять років поспіль. Два роки тому з п"яти соток поля зібрав 2 т урожаю.

— Їздив до Любешівської насіннєвої станції на Волині по зерно, а її директор похвалився новим сортом картоплі, — розповідає. — Вона така крупна була, овальної форми, ззовні червона, а всередині жовта. Продати на насіння відмовилися, мовляв, у самих небагато. Перепало мені лише дві картоплини.

Дацківи розрізали картоплини навпіл, посадили в піщаний ґрунт біля хати. Вродили чотири кущі. Під кожним було по чотири-шість крупних картоплин. Вага деяких сягала кілограма. Першого року зібрали півмішка врожаю.

Цієї весни Дацківи саджатимуть картоплю після Великодня. Зазвичай роблять це з 25 квітня по 5 травня. За календарем городника вибирають сприятливий день. Мішки з насіннєвою картоплею перед посадкою тримають на подвір"ї. Бульби від шкідників обробляють "Престижем".

— Старші люди у селі вчать, як загартовувати бульби від хвороб, — каже Віктор Дацків. — Посадкову картоплю треба розсипати на полі на два тижні, щоб позеленіла. Так вона краще витримає і похолодання, і брак вологи. Розсипають і восени, і весною.

Картопля сходить на 20–24-й день після посадки. За три-чотири дні до того, як зійде, Дацків кропить поле гербіцидом. Літр "Раундапу" вистачає на гектар поля. Він знищує бур"яни.

У травні господар обробляє міжряддя на картопляному полі маленькими боронами. За 20 днів підгортає.

— Беллароза має розлогі кущі, якщо зілля немає, й сапати її не треба, — хвалиться. — Якщо жук з"являється, кроплю "Моспиланом".

Картоплю збирають на початку вересня. Частину Белларози продають у бар райцентру Буськ. Там з неї готують фірмову страву — запікають на вогні.

Зараз ви читаєте новину «Беллароза родить кілограмовими плодами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути