пʼятниця, 11 березня 2011 07:00

Баклажани підживлюють попелом із шкаралупою

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Леонід Бабій зі райцентру Калинівка, що на Вінниччині, посипає город попелом. Каже, добриво проникне у ґрунт зі снігом, коли потепліє
Леонід Бабій зі райцентру Калинівка, що на Вінниччині, посипає город попелом. Каже, добриво проникне у ґрунт зі снігом, коли потепліє

53-річна Ганна Копитко із села Сосонка Вінницького району вигрібає совком попіл із плити. Розсипає його на городі. Каже, овочі ростимуть стійкі до весняних заморозків.

— Попелу багато не сипте, можна переборщити. Його краще підсипати на піщаний ґрунт, щоб краще кисень у землю надходив. Кидаю попіл у ямки з перегноєм, як садю бараболю. Та якшо вона боліла паршею — це такі язвочки на поверхні, то золу небажано добавляти. Ще гірше буде.

Ганна Копитко почала висипати попіл на город із середини лютого. Він добре проникне у ґрунт зі снігом, коли потепліє.

— Попіл містить калій, кальцій, магній, кремній, фосфор, які необхідні рослинам. Якщо є зола, мінеральних добрив не треба, — говорить Альона Качур, 49 років, організаторка обласного "Клубу органічного землеробства". — Я прополю рядок, посиплю попелом, а потім цибулю саджу. Або насіння в ньому змочую.

Попіл підвищує морозостійкість рослин і запобігає появі чорної ніжки на корені. Особливо він помічний для баклажанів. Столову ложку попелу слід усипати у літр талої води. Розколотити і поставити на добу. Цим розчином полити паростки.

— Як розсада ранньої капусти пре вверх, теж поливаю. Азот дає рост. Цим забезпечу хорошу кореневу систему, і головки будуть крепкі. Все, що создано природою, земля переробить і не треба ті бур'яни викидати з городу. Воно згниє і користь принесе.

Ганна Копитко змішує з попелом стовчену яєчну шкаралупу. Кальцій зміцнює стебло рослини.

— Як цвітуть баклажани чи перець, під корінь підливають таким розчином. А половинками шкаралупи можна відгонити від капусти метеликів, які хочуть відкласти яйця. Треба всунути у листя капусти звичайну палку і прикріпити зверху шкаралупу. Робити так через кожні п'ять капустин у ряду.

Альона Качур говорить, що органічні добрива слід застосовувати вміло. Ними можна й нашкодити.

— У свинячому гної багато азоту. Велика доза спалить рослини, підвищить кислотність ґрунту. Свіжий гній добре переносять капуста, огірок, кабачок, гарбуз, шпинат і салат. У посліді курей поживних речовин більше, ніж у посліді гусей та качок.

Найдешевшим є компостне добриво з листя, кори дерев, сажі, бур'янів без насіння. До нього додають перегній.

Зараз ви читаєте новину «Баклажани підживлюють попелом із шкаралупою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути