— Якщо на городі не ростуть кропива та мати-й-мачуха, там не вродять огірки. Бо не люблять кислий ґрунт, — говорить Олена Почтарьова, 46 років, керівник школи дачників при Київському клубі органічного землеробства.
Надто кисла земля заростає кінським щавлем, польовим хвощем.
— Замість того, щоб увесь час висапувати бур'яни, варто підживити ґрунт, розкислити його. Інакше будуть малі врожаї.
Ґрунти залужують крейдою, попелом, вапном. На 1 кв. м треба 200 г. Ця доза знижує кислотність ґрунту на 10-12 років. Олена Почтарьова не радить сипати в землю вапно.
— Воно агресивне, випалює мікрофлору ґрунту. Може обпекти коріння.
Попелом розкислюють ґрунт раз на п'ять років. Сиплють 20-30 кг на сотку землі.
— Більшість рослин люблять кислуватий ґрунт. Такий є на більшості території України, бо випадають кислотні дощі. Тому й такі родючі землі, за винятком надто кислих і нейтральних.
Найбезпечніше додавати у ґрунт яєчну шкаралупу. Вона не шкодить мікроорганізмам, збагачує родючий шар землі кальцієм.
— На квадратний метр ділянки вистачить розсипати п'ять столових ложок подрібненої шкаралупи. До весни ще є час її зібрати. Якщо потрібно терміново розкислити й підживити землю, то шкарлупу мелють кавомолкою на порох.
Вона віддаватиме землі кальцій протягом трьох років, але відлякуватиме слимаків, які розпушують ґрунт.
Коментарі