
— Перестав експериментувати із сортами яблунь після того, як купив десяток однакових скороспілок. Хоча продавець на базарі бив себе в груди, що то різні сорти, — каже Василь Іщук, 51 рік, із села Більче Дубенського району Рівненської області.
— Цього року завчасно замовив у перевіреному розпліднику саджанці. Через війну йшла доставка довго, але все ж її отримав.
Посадив по два сорти різного терміну дозрівання. Ранні — Аркадік і Діалог, середньоспілі — Услада, Президент. Із зимових — Богатир і Орлик. Дехто вибирає не за термінами, а за смаком. Кисло-солодкі сорти яблук — Жигулівські та Брусничні. Прісно-солодкі — Цукеркові та Легенда.
— Яблука Президент вперше скуштував у Польщі, як гостював у родичів. Захотів і собі, тим більше, що дерево невисоке. Максимум 2 метри росте. Обривати легко і садок не захаращує.
Плоди жовті з рожевим рум'янцем, дозрівають наприкінці серпня. Важать 200–250 г. На смак кисло-солодкі та соковиті. Шкірка тонка, але щільна. Плодоносить 15 років.
У сорту Президент міцна деревина, що не ламається під вагою врожаю. Витримує до -35°C. Це дерево — чудовий запилювач для інших сортів.
— Цей сорт високоімунний. Його вигідніше вирощувати, бо не треба витрачати час і гроші на обробки від парші, гнилі та шкідників. Стійкість до них у рослині закладена генетично.
Подібна стійкість і в ранньої яблуні Медуниця. Плоди мають медовий смак і лежкість три місяці. Вони достигають у липні й важать до 110 г, жовті з червоно-коричневими смугами. М'якоть соковита, тому годиться для приготування соків. Дерево витримує морози до -28°C.
Посадив яблуні в ями глибиною 40–60 см. Додав перегною для підживлення і піску — для розпушення. Саджанець нахилив під кутом 90° і присипав землею. Крону формує на третій рік. На раніше посаджених яблунях у травні після цвітіння обриває зайву зав'язь. На тих, що зацвіли вперше, залишає по три зеленці.
— Дерево цвіте щедро. Як не обірвати, то плоди наллються соком і зламають гілки. Яблуня заслабка, як сили віддасть, то в наступні роки погано родитиме. Не треба її гнати. Лишаю два яблука найкращі.
Дорослі яблуні підживлює після цвітіння аміачною селітрою. 1 л розчиняє в 10 л води. По відру виливає під дерева, але не під корінь. Навколо дерева робить борозну й ллє в неї.
— Має бути на такій відстані від стовбура, на яку розрослася крона. Інакше яблуня може згоріти. Замість аміачної селітри у воді також розводять рідкий коров'як. Підливають теж на відстані, а не під дерево.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі