середа, 16 вересня 2020 14:50

Садівник поділився надійним способом, як розмножити ожину

Садівник поділився надійним способом, як розмножити ожину
Вкорінення проводять з серпня і до кінця жовтня. Фото: fermerstvo.net

Укорінювати пагони ожини краще за допомогою пластмасової пляшки. Так корінці не травмуються при пересаджування на постійне місце.

Про це Gazeta.ua розповів садівник Богдан Волинський.

"Процес вкорінювання простий. Пагін беру із куща ожини, але не відрізаю його, а пригинаю. Роблю ямку під розмір пляшки, щоб вся ємність знаходилася у землі. Тоді не буде перепадів температури й менше випаровуватиметься волога. Опускаю підготовану пляшку, насипаю третю частину землі. Опускаю пагін ожини, присипаю землею, поливаю, знову присипаю землею і так роблю, поки не заповню пляшку повністю. Поряд з пляшкою вбиваю невеличкий кілочок і прив'язую до нього сам пагін, щоб вітер не висмикнув ожину із ґрунту. Можна і без тари це робити, просто прикопати у землі. Але у цьому разі, при пересаджуванні можна пошкодити частину коріння, це негативно впливає на процес приживання рослини", - розповів Богдан Волинський.

Вкорінення проводять з серпня і до кінця жовтня. Якщо вкорінювати зараз, то через місяць будуть готові саджанці, якщо в кінці жовтня - на початку весни. При вкорінюванні варто використати торфо-суміш для розсади. У ній більше поживних речовин. Сам процес займає десять хвилин. Для цього знадобиться лише дволітрова пластикова пляшка. Верхню частину якої відрізають, а внизу роблять дренажні дірки. А також кущ ожини, який збираєтеся розмножити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сад восени: 5 найважливіших процедур для дерев та кущів

Після вкорінення пагін поливають. Далі, в залежності від погоди, ґрунт зволожують не менше двох разів на тиждень. Якщо спекотно, місце вкорінення накривають мульчею: сухою травою, соломою чи листям, щоб менше випаровувалася вода та не росла трава.

"Саме вкорінення буде готове приблизно за місяць. Тоді слід обережно дістати з землі пляшку. Краще брати прозору, у такій добре видно коріння. Якщо ви бачите білі корінці, а вони зазвичай з'являються швидко, тоді через місяць можна відрізати пагін від самого куща. Зріз має бути приблизно 20-25 см від поверхні пляшки, землі", - додав Волинський.

Підживлювати ожину садівник радить виключно екологічним добривом, наприклад, "зеленим". Виготовити його просто. Слід залити водою будь-яку траву, або кропиву та додати трохи землі. Настояти тиждень, потім поливати рослину.

"Я не являюся прихильником хімічних добрив. Тому маю свою пораду з цього приводу. Вирощую червоних каліфорнійських хробаків. Отримую від них біогумус, ним і підживлюю свої рослини", - розповів садівник.

Ожина добре виживає у будь-яких умовах, але не варто саджати її поряд із волоським горіхом. Він любить пригнічувати ріст інших рослин. До того ж кущ не любить затінених місць - слід саджати на сонці. Після посадки розмножена таким чином ожина, дає плоди через рік-два.

Осінь - час для заготівлі насіння на наступний сезон. У цьому випадкові індивідуальний підхід потрібен для кожної культури. Наприклад, насіння перцю та баклажанів при підготовці до зберігання не потрібно замочувати.

Зараз ви читаєте новину «Садівник поділився надійним способом, як розмножити ожину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути