четвер, 10 вересня 2020 15:46

Як зібрати якісне насіння для майбутнього врожаю

Як зібрати якісне насіння для майбутнього врожаю
Все насіння потрібно зберігати в сухому прохолодному місці. Фото: picjumbo.com from Pexels

Осінь - час для заготівлі насіння на наступний сезон. У цьому випадкові індивідуальний підхід потрібен для кожної культури.

Наприклад, насіння перцю та баклажанів при підготовці до зберігання не потрібно замочувати. Його лише промивають та висушують. А от із томатів дістають м'якоть та складають у скляну посудину й залишають зброджувати на 3-4 дні. Насіння промивають, просушують серветкою і залишають сохнути, виклавши на тарілку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невдовзі стартує озима посівна: як врятувати врожай

Перець

Коли перець набуде повноцінного забарвлення, передбаченого конкретним сортом, тоді й час збирати насіння. Відбирають найбільші плоди. Їх розміщують на підвіконні й чекають, поки шкірка не покриється зморшками. Після цього одразу ж виймають насіння і відправляють сушити.

Томати

Чекати, поки помідори дозріють не треба. Заготовлювати насіння можна як тільки вони побіліють. У цьому разі схожість буде вищою, ніж у стиглих плодів.

Існує думка, що чим більший плід, тим краще у нього насіння - насправді, це не універсальне правило. У випадку із томатами - підійдуть овочі будь-якого сорту, які досягли середнього розміру та не мають дефектів.

Морква

Насіння моркви слід відбирати із найкрасивіших коренеплодів. Розмір не має значення. Рослину трохи пров'ялюють, потім знову садять і як слід поливають. Секрет отримання якісного насіння — у відборі найбільших парасольок. На перших з них і формується найкраще насіння.

Ідеальний посуд для зберігання – скляний із кришкою, на якому, для зручності, прикріплюють етикетку із сортом й роком збору.

Насіння білого соняшника на українському ринку стало популярним не так давно. Його легко чистити, не забруднює руки. Має приємний присмак горіха. Не втрачає корисних властивостей навіть при довгому зберіганні.

Зараз ви читаєте новину «Як зібрати якісне насіння для майбутнього врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути