Ексклюзиви
четвер, 03 вересня 2020 18:03

Невдовзі стартує озима посівна: як врятувати врожай

Невдовзі стартує озима посівна: як врятувати врожай
Цього літа майже у всій Україні дуже поганий урожай кукурудзи

У кінці вересня фермери розпочнуть повноцінну озиму посівну. Триватиме до кінця жовтня. Проте агрономи бідкаються, що через суху погоду влітку, вдалих посівів може не бути.

"Скажено спекотне та бездощове літо неабияк нашкодило. Більшість культур погоріли, засохли, не розвинулися. Не допомогли і поливи. Боюся, що нам просто не буде чого сіяти на зиму. Крім того, що і так немає достатнього урожаю, частину потрібно роздати на паї. Можливо від посівів якихось культур взагалі доведеться відмовитися. Зокрема, зараз уже можна починати сіяти ріпак, але в цьому немає сенсу без достатньої кількості вологи. Лишається сподіватися на те, що у вересня підуть дощі", - говорить фермер Микола Гаврилюк.

Кращий врожай цього літа отримали фермерські господарства тих регіонів, де весна була дощова. Тоді ж встигли зміцнити рослину добривами. Фахівці радять замовляти продукцію у компанії КропАгро. В наявності є оригінальне насіння соняшника, кукурудзи, рапсу та добрива чи гербіциди, що ідеально для нього підійдуть. Крім того, обов'язково консультують клієнтів. Це гарантує вищі показники врожайності.

"Цього літа майже у всій Україні дуже поганий урожай кукурудзи, качани не встигли сформуватися, а вона почала сохнути. Деякі фермери, передбачивши це, скосили ще молоді пагони на корм худобі, щоб хоч трохи мати вигоду. Краща ситуація із соняшником, але теж рекордних врожаїв немає. Проте мають переваги у врожаї ті фермери, які подбали про насіння перед посівом. У регіонах де, хоч трохи йшли дощі в період засіву, треба було обов'язково внести мікродобрива. Тоді насіння змогло набратися вологою та корисними речовинами, що дало поштовх в розвитку та рості. Рослина була сильнішою та стійкішою", - пояснює фахівець компанії КропАгро Станіслав.

Наразі фермери готуються до посівів озимих пшениці та ячменю. Надіються хоча б наступного року покращити показники врожаїв.

"Для гарних врожаїв озимих культур, тепер дуже важлива погода восени та взимку. Восени головне, аби не було засухи і при цьому надмірних опадів. Інакше рослини можуть захворіти грибковими хворобами. Для цього потрібно скористатися фунгіцидами. Вони знищують хвороби. Обов'язково варто перед посівом обробити насіння протруйниками. Інакше врожаю можна не побачити. Зараз якраз час, коли усі досвідчені фермери активно їх замовляють. Це хімічний препарат, який захищає посівмат від комах, гризунів та від хвороб. Дуже допомагають мікродобрива. Вони зміцнюють рослину на перших стадіях росту, тоді посіви легше перезимують. Взимку, до речі, важливо, щоб було достатньо снігу, він рятує від морозу", - пояснює експерт.

Зараз ви читаєте новину «Невдовзі стартує озима посівна: як врятувати врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути