середа, 17 лютого 2021 17:07

Назвали правило 4 сезонів для краси альпійської гірки
10

Догляд за альпійською гіркою: чого не можна робити
Фото: idei-dekoru.com
Догляд за альпійською гіркою: чого не можна робити
Догляд за альпійською гіркою: чого не можна робити
Догляд за альпійською гіркою: чого не можна робити
Догляд за альпійською гіркою: чого не можна робити

Альпінарій — справжня прикраса саду. Його можна підлаштувати під будь-яку ділянку. Її вигляд порадує, якщо за ним добре доглядати. Кожного сезону є свої тонкощі.

Щоб не допустити просідання ґрунту, порушення цілісності альпінарію і пошкодження кореневої системи рослин, не варто чекати на цілковите руйнування каміння і матеріалів, що підтримують конструкцію гірки. Замінювати тріснуті і непридатні елементи потрібно лише за потреби. "Кишені" і ущелини можна засипати дрібними камінчиками, покрити землею або просіяним річковим піском і замульчувати.

З альпійською гіркою не вийде посадити і забути. Бо в наступному сезоні там буде все зів'яле і пожухле. Щоб композиція не втрачала ошатний зовнішній вигляд, їй доведеться приділяти не менше часу, ніж грядкам.

Правило 4-х сезонів

Весна

Потрібно прибрати з альпійської гірки зимове укриття, оглянути її і усунути можливі пошкодження. До фази активного зростання рослин і поновлення мульчі слід внести підгодівлю. Потім на 2-3 тижні гірку можна залишити у спокої. Не варто турбувати без причини тендітні первоцвіти. Цибулинні дуже чутливі під час квітнення до будь-якого турбування.

Вносити підгодівлю краще ввечері перед поливом.

Літо

Слід приділяти увагу боротьбі з гризунами і хворобами "альпійців". У липні-серпні потрібно проводити стрижку рослин, що надмірно розрослися, пересадку декоративних культур для створення для них кращих умов. Видаляти періодично перецвілі бутони.

Щоб рослини були стійкіші до спеки, потрібна мульча. Також вона захистить рослини від навали бур'янів і шкідників. Також мульчування надає альпійській гірці більш доглянутий вигляд. Тому, вибираючи торф, тирсу, суміш землі з перепрілою органікою, шматки кори, мульчпапір, потрібно подумати чи будуть поєднуватися за кольором і фактурою з камінням та квітами у зоні відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які квіти варто сіяти на розсаду в лютому

Осінь

Осінь — час збору цибулин і бульб рослин, що не зимують у відкритому ґрунті, на зберігання. Можна підсаджувати нові багаторічники. До кінця першої декади вересня потрібно завершити весь догляд, пов'язаний з кореневою системою рослин, щоб дати їм зміцніти до настання холодів.

Зима

Альпінарій необхідно вкривати від вітру. Без снігового покриву гірка навесні залишиться "лисою". Тому створювати снігове укриття потрібно самостійно, насипаючи сніг на альпінарій.

Якщо гірку вкривати на зиму поліетиленовою плівкою, з настанням весни її потрібно відкривати з боків, щоб не створити умови для випрівання. Не варто також забувати про систему відведення талих вод.

Рослини-"альпійці" не переносять застою води у ґрунті. За наявності посадок на рівній поверхні необхідна система відведення зайвої вологи. Для цього під шар родючого ґрунту можна укласти дренаж - дрібне каміння, щебінь, биту цеглу, річковий пісок.

У Київському ботанічному саду в оранжереям починають квітнути азалії та камелії.

"У колекції збереглись рослини старих німецьких сортів селекції 1920-30 років. Їх ботсад отримав після війни, як репарації. Саме вони стали основою для створення нових сортів та гібридів уже нашої, київської селекції

Зараз ви читаєте новину «Назвали правило 4 сезонів для краси альпійської гірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути