середа, 17 квітня 2024 12:42

Коли садити огірки на розсаду та в грунт: найсприятливіші дні та температура грунту

Коли садити огірки на розсаду та в грунт: найсприятливіші дні та температура грунту
Назвали найкращі дні для висіву огірків Фото: pinterest

Огірки вважають теплолюбною рослиною, яка боїться заморозків. Його комфортна температура для зростання та розвитку +14°C+30°C.

Тому дуже важливо знати, коли треба садити насіння.

Не поспішайте з посадкою, але й затягувати не потрібно, інакше огірки не дозріють вчасно. Та й насіння може взагалі не прорости. Як правильно і коли садити огірки, розповість Gazeta.ua.

Терміни посадки

Найкраще починати сіяти огірки на розсаду в середині квітня. Пересадка здійснюється з середини травня. В цей час вже мине загроза заморозків та злив.

Оптимальний місяць для посіву огірка в грунт - кінець квітня та травень. В цей час температура вже стабільно тепла та сприятлива.

При нижчій температурі чи коливаннях огірок запріє у землі й загине, а якщо він і виживе, то рости буде досить довго - до 20 днів.

При трохи вищій температурі, до +20°C, насіння прокльовуватиметься 14 днів, при +25°C - 10-12 днів, а при +30°C - 7-10 днів.

Коли садити огірки у квітні

Щоб вибрати оптимальні дні для посіву огірків на розсаду, можна також скористатися посівним календарем. Зокрема, серед сприятливих днів у квітні будуть такі: для огірків - 1, 2, 10-15, 25, 29-30.

Підготовка насіння

Перевірка насіння на придатність до висівання вимагає попереднього замочування у сольовому розчині - непридатне або "порожнє" насіння залишиться на поверхні.

Після того, як ви відібрали лише гарне насіння, його слід ретельно промити під проточною водою, а потім замочити на 30 хвилин у 1% розчині марганцівки.

Очищене насіння можна спершу проростити у вологій тканині при температурі +25-30°C протягом 2-3 днів, доки паростки не досягнуть довжини 3-4 мм.

Правила посадки

В один горщик кладіть по дві-три насінини. Коли з'являться паростки, видаліть слабші з них. Тримайте розсаду при температурі 23-26 градусів. Поливайте теплою відстояною водою. Горщики мають стояти на невеликій відстані, не торкаючись один одного, щоб рослини мали простір для розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишитесь без врожаю: що не варто садити після Великодня

За тиждень до пересадки у відкритий ґрунт проводиться загартування рослин. Кожного дня зменшуйте температуру води, якою здійснюється полив та їх кількість. Перед пересадкою рясно полийте розсаду.

Як засіяти огірки у відкритий ґрунт правильно

Перш за все, слід обрати правильну ділянку для посіву. Огірки полюбляють зростати на сонці, у захищеному від холодних вітрів місці.

Зберете врожай, якщо посадите на ділянках, де торік росли капуста, картопля, цибуля, помідор, перець чи морква. А от місць, де росли гарбузові культури, ліпше уникати.

Як тільки на вулиці потепліло, можна розпочинати роботу на городі. Але важливо бути впевненим, що земля достатньо прогрілася для посадки різних овочів та зелені.

Для проростання огірків потрібна температура + 13-15 °C, для росту 25-30 °C. Опадають квітки і припиняється ріст за +13 °C, за +8 °C загниває насіння в ґрунті, рослина гине від хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Коли садити огірки на розсаду та в грунт: найсприятливіші дні та температура грунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути