пʼятниця, 07 грудня 2018 13:05

Як зробити годівничку й де її почепити

Як зробити годівничку й де її почепити
В ідеалі годівничка для птахів має бути невеликою. ФОТО: isu.org.ua

З настанням морозів та ожеледі диким пташкам стає вкрай важко знаходити собі їжу. Пережити голод пернатим допомагають зроблені людьми годівнички.

Для малих птахів найкращим варіантом є рухливі конструкції, які розгойдуються. Зробити такі можна із 3-х чи 5-літрових пластикових пляшок. Підійдуть також великі металеві банки з-під кави. Гострі пластикові чи металеві краєчки при цьому важливо захистити за допомогою скотчу. Це допоможе пташці уникнути поранення. Для омелюхів, дроздів і сойок найкраще підійде годівничка розміром 30 на 40 см, пише Вікенд.

Найкраще робити пластикові або необроблені дерев'яні конструкції. При цьому слід подбати, щоб їх завжди можна було легко почистити.

У годівнички в ідеалі має бути захисний дах. Вона повинна витримувати вітер, мокрий сніг і морози. Їжа там не повинна мокнути чи примерзати.

Розмір годівнички є украй важливим. Якщо зробити надто великою або зависокою, її швидко окупують голуби. Оскільки ж у цих птахів і без того достатньо можливостей знайти собі в місті поживу, годівничка буде для них зайвою.

Годівничку можна повісити на бокових гілках дерев або міцно прикрутити до стовбура. Якщо за розміром вона досить габаритна, розмістити можна й на вкопаному у землю стовпі. Цей стовп має бути гладким: так на нього не зможуть видертися коти. Також бажано, щоб він був захищений металевою муфтою. Така конструкція не дасть окупувати годівничку білкам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наче в казці: показали чарівні міні-сади для фей

Важливо, щоб будиночок був недоступним для хижаків. Чіпляти її поруч із огорожею, над низькими товстими гілками, серед низьких кущів небезпечно. Найоптимальнішою висотою для годівнички є 1,5 метри над рівнем землі.

У птахів має бути вільний підліт до годівниці. Не варто розміщувати її поруч із людними пішохідними доріжками й автотрасами. Ідеальне місце — на узліссі або на краю галявини великого парку чи лісопарку. Віддаленість від активного руху зробить годівницю привабливою для цікавих кочових видів птахів, які зупиняються у місті тільки для підгодівлі й намагаються уникати людей.

Важливо обрати для годівнички таке місце, щоб було зручно до неї навідуватися щодня або максимум через день. Саме з такою періодичністю слід підсипати свіжих кормів і чистити будиночок від бруду й недоїдків. Пташки дуже добре запам'ятовують місця концентрації кормів і перевіряють їх щодня. Якщо привчити пернатих навідуватись до годівнички й хоча б раз лишити її порожньою, через марну витрату енергії пташка може навіть загинути.

Вішати годівницю бажано з настанням стабільних морозів, утворенням постійного глибокого снігового покриву й появою на землі та деревах ожеледі. Якщо почати раніше, птахи можуть привчитися до штучних кормів і через це втратити критично важливі навички здобування їжі у дикій природі.

Раніше показали ідеї перетворення старих пташиних кліток у розкішний декор. Такими можна прикрасити сад або балкон. Розмір і форма клітки не важливі. Підійде будь-яка.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити годівничку й де її почепити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути