
Навесні у садівників та городників чимало роботи. Зокрема, слід приділити увагу винограду.
Його потрібно правильно і вчасно обрізати, пише Gazeta.ua.
Обрізати виноград потрібно, коли температура повітря встановиться на рівні +5... +7 °С. Зазвичай цей період настає в березні.
Деякі садівники обрізають лозу, орієнтуючись на фази Місяця. Наприклад, якщо виноград старший трьох років, його обрізають на спадний Місяць, щоб гілки відростали повільніше. А молодий навпаки - на Місяць, що росте. Тоді основні пагони зміцнюються.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і чим підживлювати ґрунт навесні - поради городникам
Виноград навесні обрізають, щоб покращити його плодоношення та розрідити гілки. А пасинкування покращить кількість та якість ягід.
Пасинкування винограду - це обрізання нинішніх пагонів, що ростуть у пазухах листя. Пасинки потрібно зрізати, залишаючи один - два листочки біля основи. Якщо цього не зробити, за літо пасинок матиме власні гілочки.
Якщо виноград навесні не обрізати й не пасинкувати, він ростиме, як заманеться, й соки пускатиме не на плоди, а на листя та верхівку. Тому ягоди будуть маленькими та несмачними.
Навесні зрізають усі пагони, які минулого року відплодоносили, залишаючи пні по 0,5 см.
Обрізаючи виноград, важливо пам'ятати, що лоза має перевищувати 180 см. Її найкраща товщина має бути 6–12 мм. При цьому пагони, тонші за 5 мм і грубіші за 12 мм, зрізають.
Над брунькою варто залишати пеньок висотою 3 см. Варто також зрізати листя, яке затіняє грону.
Щоб із садом у майбутньому не було проблем, важливо не пропустити слушний момент для обробітку яблунь.
Першу обробку яблунь варто проводити напровесні, поки бруньки ще сплять. У цей час борються зі збудниками різних захворювань.
Коментарі