Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 11:47

5 корисних підказок у вирощуванні розсади помідорів

5 корисних підказок у вирощуванні розсади помідорів
Розсаду помідорів пікірують після появи перших справжніх листків. Фото: zelenasadyba.com.ua

Найчастіше господині сіють розсаду помідорів. Її не треба боятися. Це вибагливий овоч, що вимагає часу та уваги на грядках, зате приємно дивує. Щоб вона виросла і дала хороший врожай, потрібно дотримувати кількох правил.

1. Коли сіяти помідори на розсаду?

Якщо досвітити помідори — не проблема на будь-якій стадії вирощування, то посіви для теплиць можна починати вже в лютомуі. Якщо доводиться покладатися виключно на природні умови на підвіконні, поспішати не варто:

низькорослі та середньорослі помідори краще сіяти з середини березня до кінця першої декади квітня;

високі помідори краще посіяти раніше на початку березня.

Розсада повинна рости до висадки в грунт: 40-50 днів для низьких, 55-65 днів для середніх, 65-75 днів для високих сортів.

2. Що потрібно для вирощування?

Помідори можна сіяти як у спеціальні контейнери для розсади. "Касетниці", пластикові лотки, контейнери з-під харчів, невеликі ящички. Головне — наявність дренажних отворів. Для пікірування й вирощування розсади знадобляться індивідуальні стаканчики чи горщики. Для розсади помідорів мінімальний об'єм грунту — 500 мл, оптимальний — 1 л.

3. Як підготувати насіння?

Варто замочити в теплій воді або слабкому розчині марганцівки. Витримують насіння хоча б 30 хв, зазвичай — ніч. Допускається й додаткова обробка стимуляторами росту, соком алое, медом.

Пророщують насіння на паперових серветках, світлій бавовняній тканині. Розкладають негусто по одній половині, обережно прикриваючи іншою, і злегка змочують теплою водою. Під плівкою чи поліетиленовим пакетом, на батареї чи в теплому місці потрібно дочекатися, коли насіння "наклюнеться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кущ кімнатних помідорів дає 300 плодів

4. Де розмістити посіви?

До проростання посіви не обов'язково ставити на підвіконня. Та їх точно потрібно тримати в теплі біля батареї. Оптимальна температура — 25 градусів. Чим вища температура, тим швидше з'являться сходи. Щоденне провітрювання, обприскування для підтримки легкої вологості землі — от і всі клопоти.

Перші паростки томатів можна очікувати через 5-12 днів. Тоді ємності переставити на яскраве освітлення, бажано на південних підвіконнях. Якщо погода занадто похмура, без підсвічування не обійтися. Плівку зняти відразу.

5. Коли і як пікірувати?

Помідори можна пікірувати відразу в основні ємності об'ємом від 500 мл до 1 л. А можна у два етапи — спочатку в невеликі стаканчики, а вже потім, через 2 тижні, перевалити в основні горщики.

Пікірують сходи помідорів лише, коли розвинеться перша пара справжніх листків. Розсаду заглиблюють майже до сім'ядольних листків.

Томати - частий гість на городах українців. їх люблять усі, адже їдять не лише у свіжому вигляді, але й консервують. Та навіть у досвідчених господарів не завжди виходить зібрати щедрий врожай. Все через промахи під час вирощування розсади та неправильний догляд.

Зараз ви читаєте новину «5 корисних підказок у вирощуванні розсади помідорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути