неділя, 29 липня 2007 17:52
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Залиште свій номер

 

Десь наприкінці літа 2000 року до мене зателефонував приятель із Міністерства культури й запитав, чи я не хочу поїхати на два тижні до Греції. Я ніколи не був у Греції, тож одразу погодився. Поїздка була халявною — я мав супроводжувати танцюристів і співаків районного Будинку культури на міжнародний фестиваль на острові Лефкада.

Два тижні ми насолоджувалися неймовірно чистим морем, декалітрами домашнього вина. А щовечора — фольклорною екзотикою: від зулуських танців до балканських пісень. Лише вони й могли бути для наших справжніми конкурентами.

Вони справді кльові — наші хлопці й дівчата, провінційні шофери, штукатурниці й виховательки дитячого садка. Я зжився з ними й почувався до певної міри зрадником, коли в Афінах поперся самотньо на Парфенон замість поїхати з усіма на гуртовий склад по кожухи та шуби. Останнього вечора, коли ми вже в"їхали в Україну й десь під Одесою затарилися домашнім вином, танцюрист Боря, тертий калач, підсів до мене й конфіденційно спитав:

Це справедлива кара за знання англійської

— Юрьєвич! У вас там не найшлось би для мене якої роботи? Бо на кожзаводі уже геть плохо.

Я не зразу збагнув, про що йому йдеться. А коли збагнув, то захотів сказати щось в"їдливе. Не пояснювати ж йому, що ніякий я не стукач, приставлений до їхньої групи органами, а скоріш навпаки — мені ті органи за життя добряче в"їлися в печінки. Та чи варто грузити Борю цими проблемами? Зрештою, сказав я собі, це мені справедлива кара за втечу до Парфенону, за вищу освіту, за знання англійської, за розмовляння українською, за халявну поїздку до Греції.

— Гаразд, — сказав я йому. — Залиште мені свій номер.

Зараз ви читаєте новину «Залиште свій номер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути