Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2009 18:11
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Вілла під соснами

 

Будинок над морем, де ми із дружиною поселились писати свої шедеври, називaється Villa dei Pini. Приблизно це означає "Вілла під соснами". Хоча насправді вона розташована радше над соснами — на крутому високому схилі, з якого ті сосни тягнуться догори — до наших вікон. Їхні крони нагадують парасольки, вивернуті вітром. Наші сусіди-американці так їх і називають — парасолькові сосни. А ми кажемо на них пінії, тому що на наші, на справжні сосни вони не схожі.

"Наші сосни" — це насамперед ті, що ростуть в Ірпені, зокрема й біля вічно занедбаного Будинку творчості письменників. Років тридцять тому ми вчащали туди з дружиною як молоді літератори. Там було кілька пристойних будинків, у яких поселяли "класиків". І було кілька халабуд, де поселяли нетяг і небораків — творчу молодь.

Саме в такій халабуді ми й провели наш, сказати б, медовий місяць — серед закривавлених стін зі слідами розчавлених комарів і п"яних вересків, що долинали із сусідньої халабуди, де жили подібні до нас молоді генії. Але довкола був ліс і сосни, і морозне повітря, і трава, вкрита інеєм, а головне — ми були вдвічі молодшими й наївнішими.

Медовий місяць ми провели в халабуді

Ми, звісно, й не думали, що потрапимо колись до будинку творчості над Середземним морем з усіма можливими й неможливими благами. Але ми були молоді і, як нам видавалося, талановиті, і твердо вірили, що проживемо велике й гарне життя — не конче з пініями під балконом, і морем за вікнами, і кораблями удалині, але неодмінно — із соснами, з інеєм на траві, із морозним повітрям і з готовістю проміняти пінії, вілли й кораблі, якщо вони взагалі коли-небудь нам трапляться, — на халабуду в Ірпені і на своїх 20–30 років.

Зараз ви читаєте новину «Вілла під соснами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути