Ексклюзиви
понеділок, 02 листопада 2009 20:04
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Свинське пиво

 

Рік тому, коли свинячий грип допіру лише об"явився на земних обширах, ізраїльський міністр охорони здоров"я рішуче запротестував був проти його некошерної назви. Така назва, стверджував він, ображає почуття правовірних юдеїв, а тому новий різновид грипу слід назвати "мексиканським" — за місцем його походження.

Про почуття мексиканців пан міністр якось не подумав, або вирішив, що вони не надто суттєві — порівняно з правовірно-юдейськими.

Ця історія несподівано пригадалася мені під час перегляду двох телевізійних сюжетів. В одному з них повідомляли, що українська влада звернулася до польської з проханням допомогти з антивірусною вакциною. У другому — українські пивовари хвацько рекламували свою продукцію у вельми оригінальний спосіб. Вони розповідали, як славний Максим Залізняк, напившися, слід розуміти, львівського пива і славно погулявши зі своїми хлопцями в Умані, повісив на костельній вежі "ляха, жида і собаку — бо віра однака".

Про почуття мексиканців міністр не подумав

Чи ця реклама мала би заохотити гладачів лише до пиття пива, а чи також до вішання  на костельних вежах жидів і ляхів — лишилося незрозумілим. Але те, що у ХХІ ст. у країні, яка вважає себе європейською, виробники і рекламісти пива вважають за можливе послуговуватися такими "арґументами", а суспільство покірно це все оглядає й не протестує, — говорить багато про що. Насамперед — що ця країна ніяка не європейська і що до ХХІ ст. від епохи Залізняка їй дуже далеко.

Не знаю, чи українська влада супроводила своє звернення по допомогу згаданим рекламним роликом і чи отримала від поляків антивірусну вакцину. Думаю, однак, що нашій країні потрібні цілком інші ліки.

Зараз ви читаєте новину «Свинське пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути