Ексклюзиви
неділя, 29 квітня 2007 14:01
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Московські вина

 

Одне з моїх перших і тому незабутніх московських вражень — це величезна кількість сухих вин у тамтешніх крамницях. То було тридцять років тому, в добу тотального дефіциту. Я лише починав навчання в Літінституті й захопленими очима провінціала розглядав неймовірно широкий, як мені тоді видавалося, вибір угорських, болгарських та всяких інших вин. Саме на винному ґрунті я пережив перший культурний шок.

Якось під час чергових гуртожитських посиденьок мені випало бігти до сусіднього магазину затарюватися. Година була нефортунна: саме закінчилася зміна на сусідній фабриці, й передовий загін пролетаріату вишикувався в чималу чергу до винно-горілчаного прилавку. Черга, однак, посувалася швидко: кожен знав, чого хоче, і хотів більш-менш того самого — кріпленого вина, що його по всьому Союзу називали "шмурдяком".

Хоч і мимохіть, а все ж я порушив цю споживчу ідилію. Почав біля прилавка виголошувати якісь дивні назви, змушуючи всю чергу хвилюватися, а продавчиню — нервово тягтися до горішніх, покритих пилом полиць. Конвеєр забуксував, ще трохи — я відчував — і мене роздеруть на шматки. Проте, каюсь, я недооцінив широти й поблажливості російської душі. Дядечко за моєю спиною лагідно поплескав мене по плечу і, як мудрий батько немудрому синові, сказав:

Я відчував, що мене роздеруть на шматки

— Да не бери ты этот кисляк! Там вот, вишь, сладенькое, ты сладенькое бери!..

Я все-таки взяв свої сухі вина й хутенько вибіг із крамниці. Але досі зворушено згадую того дядечка — як символ Росії, котра всім нам бажає добра і пропонує своє "сладенькое", а нас, дурних українців, чомусь усе тягне на європейський кисляк.

Зараз ви читаєте новину «Московські вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути