Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2013 15:47
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Мистецтво для мистецтва

Моя дружина успадкувала від родичів книжку, яку я люблю за зміст, а ще більше — за передмову. Видана в Києві за совєтських часів, 1963 року, вона має антисовєтський характер, попри вдавано аполітичну назву — "Українські страви". Більш ворожим до комуністичної влади у цьому сенсі був хіба що "Пан Халявський" — з багатосторінковими описами щонайвибагливіших страв і напоїв, якими частувалося українське панство.

Я пригадую, як на початку 1960-х приносив зі шкільної їдальні делікатес для всієї сім'ї — пшеничні булочки, — бо в крамницях продавали лише глевкий кукурудзяний хліб. Для людей, які пережили хрущовські експерименти, не кажучи вже про нацистсько-більшовицьку війну та сталінський Голодомор, кілька тисяч вишуканих кулінарних рецептів звучали, либонь, як знущання, або ж — як висока поезія.

Возз'єднання України з Росією мало великий вплив на дальший розвиток української кухні

У ті часи жодна книжка поезій не могла появитися без "паровоза" — вступного вірша про Лєніна, Партію чи якусь іншу погань, — на доказ авторської лояльності. До паровоза чіплялися вагони більш-менш пристойної лірики, залежно від авторського таланту.

Свій паровоз був і в "Українських страв". Із нього читач довідувався, що "возз'єднання України з Росією мало великий вплив на дальший розвиток української кухні", що "крупні поміщики й капіталісти запрошували кухарів-французів" і саме це (а не якийсь там Голодомор) "призвело до того, що багато страв української кухні зазнали змін в рецептурі, внаслідок чого погіршилися і їх смакові якості". І нарешті — що "зовсім інше становище з розвитком української кухні настало після Великої Жовтневої соціалістичної революції".

На цій, власне, фразі передмову можна було б і закінчити. Вона була б тоді не менш геніальною від самої книжки.

Зараз ви читаєте новину «Мистецтво для мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути