Ексклюзиви
понеділок, 03 березня 2008 13:52
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Канапа

 

Нарешті я вибравcя до мистецької галереї в Едмонтоні, хоча міг би зробити це ще у свій перший приїзд сюди 1993 року. Та й пізніше, здається, не бракувало нагод і часу, а бракувало, як часто буває, чогось іншого. Власне, й тепер я навряд чи туди подався б, коли б мої університетські колеги не запросили мене на виставку свого синa Дем"янa — у груповому проекті під назвою Generation.

Дем"ян мав на виставці окремий зал, який заповнив єдиною інсталяцією: коричневою канапою і трьома телевізорами. Телевізор, що посередині, показував комп"ютерну гру, а два по боках — її учасників: самого Дем"яна — по один бік, та його молодшого брата — по другий. Обидва вони сиділи на тій самій канапі, розділені телевізором, себто грою, котра начебто мусила б їх об"єднувати. Глядачі теж могли посидіти на тій самій канапі, проте не могли ані втрутитися у гру, ані порозмовляти з гравцями. Вони були теж роз"єднані, себто від"єднані. Захоплива комп"ютерна гра перетворювалася таким чином на цілковите безглуздя, засіб відчуження — і між гравцями, і між глядачами.

Він забрав із дому обидва телевізори

Так приблизно ми обговорювали цю роботу з Дем"яновою матір"ю, на що батько лише скрушно зітхав і приказував:

— Він забрав із дому канапу! Й обидва телевізори! І тепер возить їx по цілій Північній Америці — а ми не можемо навіть подивитися хокею!

Я хотів було повторити банальну істину, що мистецтво, мовляв, потребує жертв. Проте раптом збагнув, що справжня Дем"янова інсталяція — зовсім не тут, а вдома: порожня вітальня, де брат більше не може пограти в комп"ютерну гру, а батькo подивитися хокей. І тому всі разом можуть тепер посидіти довше на кухні за чаєм, або піти в кіно, або кудись поїхати, або просто сходити разом до місцевої мистецької галереї, прихопивши туди навіть мене.

Зараз ви читаєте новину «Канапа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути