Ексклюзиви
понеділок, 17 вересня 2012 16:04
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Гафен-сіті

Від певного часу в міській забудові з'явилося модне явище, яке називають джентрифікацією. Тобто — ошляхетненням. У Гамбурґу, в Гафен-сіті, припортові склади перероблені на респектабельні офіси та готелі; канали й затоки забудовані елеґантними житловими будинками. Пішохідні мости перекинуті над каналами — їх тепер більше тут, як у Венеції та Амстердамі.

Квінтесенція всього — 20-поверхова філармонія: дзеркально-прозора, майже повітряна споруда над Ельбою, надбудована над старим 6-поверховим пакгаузом. Меґапроект вартістю півмільярда має стати візитною карткою міста — символом традиції й модерності. У пакгаузі обладнані гаражі, сьомий поверх добудований як готель, восьмий відведений під кав'ярні й крамниці, решту — під два концертні зали з найновочаснішим обладнанням. А нагорі заплановані кілька люксусових апартаментів із розкішними краєвидами навсібіч.

Мені видають будівельну каску й ґумові чоботи

Мені пощастило — колеґа взявся мене провести в неділю на самісіньку гору. Мені видають будівельну каску й ґумові чоботи, а тоді ще й підсовують папірець для підпису — інструкцію з техніки безпеки.

Й ось ми дивимося згори на місто. Колеґа пояснює: ось там — ратуша, там — твій готель, а ось тут — церква святого Миколая.

— А де Феддель? — запитую й помічаю, як товариш бентежиться, хоч я мовив це без жодного заднього умислу. Просто чомусь саме тут, у мільйонерському пентхаусі, мені пригадалося, що є десь неподалік район іміґрантів, здебільшого безробітних, котрі, вірогідно, не потраплять ніколи ані до цього помешкання, ані навіть до філармонії. Хоча, безумовно, ошляхетнене Гафен-сіті відкрите для всіх. І навіть оцей будинок буде доступний для кожного, навіть для українців, — принаймні до восьмого поверху.

Зараз ви читаєте новину «Гафен-сіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути