вівторок, 10 травня 2011 14:53
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Цивілізатори

Популярний сьогоднішній анекдот каже, що на Донбасі люди бояться виходити навіть на вулицю. Бо там їх хапають і відправляють на керівні посади по всій Україні.

Україна, на жаль, завелика, тож проффесіоналів донецького гарту на всі регіони не вистачає. Тому до Калуша нещодавно прислали даму з Києва керувати чи то медициною, чи освітою, чи ще якоюсь доброчинністю серед місцевих аборигенів.

Аборигени, однак, її цивілізаційних зусиль не оцінили і сподіваних тюленячих шкір та слонячих бивнів не принесли. Чим тільки підтвердили свою дрімучу печерність, давно вже відзначену іншим цивілізатором, одним із найпроникливіших знавців тубільної Галичини й тамтешніх архівів Дмитром Табачником.

Дама пояснила тубільцям, що вони є "генетически недоразвитым регионом"

Дама, як справжня біла людина, пояснила тубільцям мовою поетеси Ахметової, що вони є "генетически недоразвитым регионом". "Цыгане вы, — без жодних натяків на расизм сказала вона, — немытые и нечесанные!"

Тубільці трохи поремствували і потяглися за шкурами, бивнями та сувенірними папірцями з портретами американських президентів.

Свого часу у школі ми мали подібного інтернаціоналіста, який викладав фізкультуру й так само розмовляв винятково мовою не-попси і не-блатняка, лаючи "мєстних бандер" і обіцяючи — в рамках того самого цивілізаторського проекту — зробити половину з нас "отлічнікамі", а половину — "ґорбатимі".

Ми, старшокласники, таки спромоглися натовкти йому пику, — на відміну від нинішніх галицьких дядь і тьоть, які мають над собою воїстину ту владу, на яку заслуговують.

Може, то наше щастя, що ніхто з нас не мав тоді доступу до тюленячих шкур і слонячих бивнів, і втрачати нам було нічого, крім свободи й гідності, — сущих дрібниць, не вартих, справді, й одного сувенірного папірця.

Зараз ви читаєте новину «Цивілізатори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути