субота, 17 жовтня 2020 19:36

"Загасити вогонь намагалися. У фонтані на Майдані Незалежності" - попрощалися з військовим, який скоїв самоспалення
5

- Ти куди? Ходімо через пішохідний перехід. Зараз знаєш, які штрафи за те, щоб перебігти в недозволеному місці? Тим паче ми ще встигаємо, - говорять жінки між собою, тримаючи в руках квіти. Вони поспішають на Майдан Незалежності. На тому ж місці у ніч з 10 на 11 жовтня ветеран АТО 49-річний Микола Микитенко підпалив себе в знак протесту проти чинної політики влади. У військового обгоріли 90% шкіри. 14 жовтня від отриманих опіків чоловік помер у лікарні. А сьогодні з ним прощалися біля Монументу Незалежності.

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  На початку церемонії прощання лунає гімн України
На початку церемонії прощання лунає гімн України

Близько 9 год збираються рідні, військові побратими та небайдужі. Незважаючи на проливний дощ, стоять з парасольками близько сотні людей. У більшості - живі квіти в руках. Так напередодні попросила донька Микитенка - офіцер Збройних Сил України 25-річна Юлія. На початку церемонії прощання лунає гімн України.

- Навіть небо плаче за нашим побратимом. Він був справжнім патріотом. Брав активну участь в Революції Гідності. На війну пішов одним з перших добровольців. Микола був частиною батальйону Нацгвардії, а нині - батальйону оперативного призначення НГУ ім. Кульчицького. Брав участь у боях під Слов'янськом на Донеччині в 2014-ому. Коли під час бойових дій на горі Карачун було збито гелікоптер, він витягував усіх поранених на собі. При цьому отримав травму шиї. І чудом залишився живим. Пізніше пішов служити до бойових сил ЗСУ в добровольчий підрозділ, - розповідає військовий Анатолій Кушнірчук.

Навпроти стоять активісти та тримають в руках плакат з портретом Микитенка і написом: "Син, батько, захисник, герой". Поряд жінки плачуть та обіймають одна одну, заспокоюють.

- Він чому це зробив? Щоб бути почутим, створити резонанс. Але його ніхто не чує. Не хочеться навіть думати, що це було дарма, - перемовляються поряд.

Друг дитинства Микитенка - Михайло Пруцакоф - бере до рук мікрофона.

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  На церемонію прощання прийшли близько 100 людей
На церемонію прощання прийшли близько 100 людей

- Ми були знайомі з першого класу. 10 років провчилися в одному класі. І хоча потім життя нас розкидало, та ми знову зустрілися, але вже на війні. З тобою ніколи не було просто, але для мене задоволенням та честю було мати такого друга. Дивись на нас згори, та не сумнівайся: ми не здамося і не здамо Україну, - каже Пруцакоф.

Один з активістів підходить до труни та кладе на неї жовто-синій прапор. Поруч жінка тримає портрет Микитенка з чорною стрічкою.

- Він не був фанатиком і не був самогубцем. Він любив життя і Україну. У 1998 році він створив товариство "Єдність". У мене навіть залишилася світлина, на якій він разом зі своїм товариством стоять біля Києво-Печерської Лаври з прапором України. Це фото зроблене в 1991 році. Також він дуже любив історію та Київ. Писав вірші. Коли в 2014 році батько отримав травму, несумісну з життям, і вижив, я майже була впевнена, що так буде і цього разу, - каже донька Юлія.

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  Тут зібралися рідні Микитенка, військові, активісти та небайдужі
Тут зібралися рідні Микитенка, військові, активісти та небайдужі

- Він був воїном у душі. І війна була його покликанням. Він був готовий покласти своє життя за Україну. І він це зробив. І найтрагічніше те, що його досі не почули. Я не можу зрозуміти, чому досі ніхто з представників влади не висловив жодного співчуття нашій сім'ї. Чому їм легше думати, що якийсь чоловік з невідомих причин вчинив самоспалення на Майдані? Це не самогубство. Я поховала чоловіка, а зараз ховаю батька, - додає Юлія. Вона разом з Іллею Сербіном одружилися в 2015-ому. Разом пішли на війну. У 2018 році Сербін потрапив під гранатометний обстріл в районі населеного пункту Луганське. Від отриманих поранень військовий загинув.

До труни кладуть квіти. По черзі підходять військові: стають на одне коліно та схиляють голову перед Микитенком.

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  До труни кладуть квіти
До труни кладуть квіти

- Мотивами акту самоспалення мого батька були суто політичні. Незгода з політикою чинної влади, а саме розведення військ на лінії розмежування і повзуча окупація Росії. Він був абсолютно при тверезій пам'яті та чітко усвідомлював, що робить. Це було його свідоме рішення. Тієї ночі він опублікував на своїй сторінці в Facebook фотографію Стелли і написав: "Зараз 03:25. Я просто хочу, щоб Україна була незалежною". Не намагався себе загасити. Загасити намагалась молодь, яка підбігла. У фонтані на Майдані, - каже Юлія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Микитенко підпалив себе на майдані Незалежності

До доньки загиблого ветерана підходять друзі та небайдужі, обіймають, висловлюють співчуття. Труну несуть до катафалку. Миколу Микитенка поховають на Житомирщині.

14 жовтня помер ветеран АТО Микола Микитенко, який вчинив акт самоспалення в Києві. Про це повідомив блогер і журналіст Назар Приходько.

Зараз ви читаєте новину «"Загасити вогонь намагалися. У фонтані на Майдані Незалежності" - попрощалися з військовим, який скоїв самоспалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути