Ексклюзиви
субота, 21 грудня 2019 16:41

"Як Богдан может тиснути на депутатів?" — Тищенко. Репортаж з кулуарів парламенту
6

— Не кричіть на мене, — каже у слухавку депутат від "Слуги народу" Юрій Камельчук біля входу до сесійної зали Верховної Ради. — Чого ви кричите? Я не міністр, я не вирішую такі питання.

20 грудня, у п'ятницю, він прийшов на останнє пленарне засідання парламенту у 2019 році. Загалом зареєструвалися 319 депутатів. Наступний тиждень вони проведуть з виборцями, а 30 і 31 грудня — у комітетах. До голосувань повернуться 14 січня.

Автор: Ольга Кириленко/Gazeta.ua
  "Я такі питання не вирішую", — Юрій Камельчук
"Я такі питання не вирішую", — Юрій Камельчук

Ззовні, біля будівлі парламенту на Грушевського 5, з самого ранку мітингує "Автоєвросила". Вимагає продовжити на 90 днів спрощене розмитнення автівок, завезених з країн Європейського Союзу. Справа від неї, біля Маріїнського палацу, пуста сцена з прапорами України, Нацкорпусу та червоно-чорним стягом. На всю гримить "Мене вже немає, вітер розносить мене по землі" українського гурту Тартак. "Голова вже трохи болить", — кажуть про це все поліцейські. Від станції метро "Арсенальна" до будівлі парламенту 11 їхніх синіх мікроавтобусів з ґратами на вікнах.

В останній пленарний день 2019-го року Gazeta.ua розпитала депутатів у кулуарах парламенту про досвід роботи з монобільшістю, Офісом президента та скандали колег.

О 9:35 на другий поверх парламенту швидко підіймається Володимир В'ятрович, нардеп він "Європейської солідарності".

— У мене інфошок, — каже В'ятрович. Працює неповні три тижні. — Великий об'єм інформації, нові види роботи, мені дотепер непритаманні. З іншого боку — досить деструктивна атмосфера під куполом, небажання великої кількості депутатів розбиратися з важкими питаннями. Декомунізація та просування української мови робить нас сильними в протистоянні з Росією. У нас війна не тільки за території, а й за ідентичність. Якщо хочемо вистояти чи перемогти, то очевидно, що повинні посилити себе зсередини через питання національної ідентичності. Того, що нас об'єднує.

Квапиться до зали й депутатка від "Голосу" Ольга Стефанишина. Помітно переймається за законопроект "слуг народу", який має запустити електронну інформаційну систему трансплантації.

— Зараз уся система фактично працює на папірцях, — каже Стефанишина. — Жоден з нас не може повноцінно реалізувати своє право бути донором. А пацієнти — право на медичну допомогу. Я вносила правку, аби ця система запрацювала з 1 квітня 2020 року (коли реформа дістанеться до лікарів-спеціалістів і стаціонарів — Gazeta.ua). Буду ставити сьогодні це на підтвердження. Якщо парламент проголосує проти, він фактично відкладе введення системи трансплантації на рік. Тоді проситиму їх не брехати своїм виборцям й не розповідати, що вони запустять її цього року. Це неправда.

На білий мармуровий балкон по центру другого поверху кладуть букет червоних троянд.

— День народження, — каже жінка, яка їх принесла. — У Соломії Бобровської.

Бобровська у парламенті вперше, зайшла під 9-тим номером "Голосу". Працює в комітеті зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, членкиня міжфракційного об'єднання "Гуманна країна". З нагоди свята на плечах біла хустка з квітковим орнаментом, червоне намисто й такого ж кольору підбори.

— Робота комітету міжпарламентського співробітництва провалена (голова комітету — "слуга народу" Богдан Яременко — Gazeta.ua), — каже Соломія Бобровська. Ми втрачаємо ланку міжпарламентської дипломатії, попередній комітет напрацював гарну базу. У час пожвавлення переговорів у межах "нормандського формату", парламент відсторонений на обочину для будь-яких реакцій на те, що відбувається у світі щодо України. У травні країна буде вперше приймати парламентську асамблею НАТО, ми готуємося. Президентом асамблеї став представник Угорщини, це не є приємним моментом. Угорщина для нас стала країною, яка почала запроваджувати політику, подібну до російської.

Угорщина почала вводити політику, схожу на російську

— Натали, Натали, — звертаються до депутатки Наталії Королевської журналістки, просячи про коментар.

Вона вчетверте у Верховній Раді, двічі з Юлією Тимошенко, один раз з "Опозиційним блоком", нині — з його частиною, "Опозиційною платформою — За життя".

— Так как монобольшинство у них во всех комитетах, — каже Наталія Королевська в коментарі Gazeta.ua, — то в повестку дня не попадают законопроекты от опозиционных партий. Единственное, что у нас получилось сделать, это то, что сорвали подготовку к рассмотрению во втором чтении законопроекта о рынке земли и не дали под покровом ночи в незаконный способ принять решения комитета. У нас требование одно — это референдум.

Автор: Ольга Кириленко/Gazeta.ua
  Позаду з паперами в руках депутатка від ОПЗЖ Наталія Королевська
Позаду з паперами в руках депутатка від ОПЗЖ Наталія Королевська

До дверей, розташованих навпроти президії Верховної Ради, повільно підходить Михайло Волинець з "Батьківщини". У парламенті вчетверте, щоразу — з Юлією Тимошенко. Очолює Незалежну профспілку гірників України.

— Мені важче стало (у цьому скликанні — Gazeta.ua), — каже Волинець. — Бо в парламенті зараз особливий режим роботи, ніхто нікого не щадить. Тим паче, коли ти в опозиції ("Батьківщина" перейшла в опозицію після ухвалення в першому читанні закону про ринок землі — Gazeta.ua), і є монобільшість, яка ігнорує усі твої законодавчі ініціативи, то треба ще добре поборотися. Ми в опозиції, тому "слуги" нам не союзники. З ОПЗЖ є ідеологічні розбіжності, (утім — Gazeta.ua) зараз із земельних питань ситуативний союз виник. З "Європейською солідарністю" ми по землі не йдемо разом, вони відсиджуються.

"У парламенті ніхто нікого не щадить"

Об 11 годині, під час запитань до уряду, у буфеті зайняті майже всі сидячі місця. На телевізорі біля входу транслюють телеканал "Рада" — виступає міністерка фінансів Оксана Маркарова. Її перебиває кавова машина та виделка, якою шкребуть по тарілці за прилавком. У меню сьогодні борщ зелений зі свининою за 42 гривні, картопляне пюре за 22, салат з квашеної капусти з журавлиною за 33 та інше.

Автор: Facebook-сторінка "Слуги народу"
  Міністерка фінансів Оксана Маркарова виступає за трибуною Верховної Ради під час години запитань до уряду
Міністерка фінансів Оксана Маркарова виступає за трибуною Верховної Ради під час години запитань до уряду

На фоні екрану з виступом голови парламенту Дмитра Разумкова сходами підіймається Ілля Кива. У руках тримає свій жакет. На запитання, що хорошого може сказати про парламент 9-го скликання, відповідає:

— То, что 4 месяца жизнидеятельности этого парламента уже прошли. Ничего больше хорошого в этом парламенте нету.

Традиційно у вишиванці, цього разу в чорно-червоній, депутат зі "Слуги народу" Святослав Юраш. Має їх чотири штуки. За час робити в парламенті нових не придбав.

— Ми маємо чіткий плин законопроектів, які змінюють все і вся в Україні, — каже він. Маємо вже перші нагороди. Це і вчорашні новини про рейтинг президента й парламенту, отримання грошей МВФ, кроки з усього, що в нас відбувається на сході, і нарешті отриманню миру. Це вже той трансформативний початок, який обирали люди. Президента з рекордними відсотками й нас з рекордними результатами.

Після скандалів з колегами, зокрема Богданом Яременком, каже, що переконаний у необхідності "ціннісного компаса" в парламенті.

— Святість — це не та риса, якої потребує депутат, — говорить Юраш. — Треба ефективність. Але мені важливо побудувати в парламенті ту коаліцію людей, які зможуть у ціннісному векторі робити кроки, близькі українському народу.

Микола Тищенко, один з 15-ти співзаступників голови фракції "Слуга народу", майже о 13 годині дорогою до буфету зупиняє свою однопартійку.

— Куда, куда, ты нам нужна голосовать, — каже він їй і розвертає в бік зали засідань.

Сам підіймається сходами, утім голосувати не йде — на черзі кілька журналістів.

— А нам о хорошем, у нас новогодняя программа, — каже журналістка одного з телеканалів і підставляє мікрофон. На фоні звучить "Шановні депутати, відбувається голосування".

— Ребята, которые уже были в парламенте 2-3 созыва, говорят что с предыдущим Кабмином вообще почти невозможно было говорить, — каже Тищенко. Такие отношения были. А этот Кабмин — рабочий, я доволен.

Співпрацю з Офісом президента оцінює як "рабочую обстановку".

— Рабочие притирки, нормально работаем. Мы не можем за такой период времени слажено друг друга слышать. Что-то слышим, что-то нет.

Автор: Facebook-сторінка "Слуги народу"
  "Ми хочемо побудувати справжню країну", — Тищенко
"Ми хочемо побудувати справжню країну", — Тищенко

Будь-який тиск голови Офісу Андрія Богдана на рішення фракції заперечує.

— Как Андрей Богдан может тыснуть на народных депутатов? Никогда такого не было. Это все на уровне слухов. Когда будут тыснуть, я вам лично об этом скажу.
Мы хотим построить настоящую страну, которая такая процветающая, такая красивая, а находится в запустении. Знаєте, як недоглядана дитина, — каже Тищенко.

Как Андрей Богдан может тыснуть на народных депутатов? Никогда такого не было.

До сесійної зали прямує Інна Совсун, депутатка від "Голосу", раніше — заступниця міністра освіти 2014-2016 років Сергія Квіта.

— Підійдімо до дверей, раптом голосування, — каже вона.
— На яке голосування чекаєте?
— Та будь-яке, нам же за це зарплату платять.

— Парламент має бути місцем, у якому обговорюються питання, — каже Совсун. — Але наявний формат, у міру регламенту та політичної культури унеможливлює нормальну дискусію. Сьогодні була година запитань до уряду, вона вкрай формалізована. Є два міністри, які доповідають. Для чогось там сидить увесь уряд, але решті ти не можеш ставити питання.
Найбільшим викликом є існування монобільшості. Коли одній фракції вистачає своїх голосів для ухвалення рішення, то вони обговорюють його закрито. Потім у залу чи комітет виносять ті, які вже десь прийняті. І ти можеш скільки завгодно аргументувати, але коли вже десь ухвалили — і зробили це не ті люди, з якими ти спілкуєшся на комітеті, — тобі дуже тяжко на них впливати.

"Важко впливати на рішення, які ухвалили закрито"

О 13:41 під будівлею Верховної Ради продовжує мітингувати "Автоєвросила".

— Всі за Зеленського голосували, і я теж голосував, — чути в крайньому ряду натовпу.

Автор: Ольга Кириленко/Gazeta.ua
  "Автоєвросила" мітингує за продовження спрощеного розмитнення автівок, ввезених з ЄС
"Автоєвросила" мітингує за продовження спрощеного розмитнення автівок, ввезених з ЄС
Зараз ви читаєте новину «"Як Богдан может тиснути на депутатів?" — Тищенко. Репортаж з кулуарів парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути