Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 12:36

Завжди знала, що у нас все прийде до війни з Росією - письменниця

  Війна - базова форма людського співіснування - Калитко. Фото: litakcent.com
Війна - базова форма людського співіснування - Калитко. Фото: litakcent.com

Війна — якась базова форма людського співіснування і те, що об'єднує людей навіть в їхньому протистоянні впродовж усієї історії. Вона поєднує державні програми, елементи історії або навіть роз'єднує людей.

Про це в ефірі "Громадського радіо" розповіла вінницька письменниця Катерина Калитко.

"Я завжди задумувалася над цими темами, ніби завжди знала, що у нас все прийде до війни з Росією. Сподівалася, що я цього не застану, обійдеться. Коли війна змінює все, це теж дуже тривожно. У чомусь життя лишилося незмінним, у чомусь звички людей, які ходять вулицями міста, не зазнали жодних змін. З іншого боку, є люди, які дуже серйозно переймаються, які поклали все життя на те, щоб волонтерити, висвітлювати події на Сході".

За словами письменниці, в українському середовищі митців є багато байдужості і заперечення війни.

"Починаючи з революції Гідності, певний відсоток населення дуже змінився. Це продуктивний відсоток населення, люди, які здатні повертати державний курс. Є багато байдужості і заперечення війни, зокрема в середовищі українських митців", - додає Калитко.

У світі, де є війна, можливо розважатися, читати, писати, пити каву. Досвід Ізраїлю, який десятиліттями живе так, показує, що це можливо. Зараз війна втратила світовий характер, вона стала гібридною, точковою. Якби в Україні все було мирно, війна відбувалася б де-небудь паралельно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твори 15 українських письменників переклали англійською

У грудні 2017 року оголосили переможців премії "Книга року BBC – 2017″. Ними стали "Земля загублених, або маленькі страшні казки" Катерини Калитко та "Комп і компанія" Анни Коршунової. Переможці отримають грошову премію у розмірі 1 тис. фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Зараз ви читаєте новину «Завжди знала, що у нас все прийде до війни з Росією - письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути