субота, 24 листопада 2018 22:54

Запалили тисячі лампадок: вшанували пам'ять жертв Голодомору
21

Жертв Голодомору вшанували всеукраїнською акцією «Запали свічку»
Фото: Валерій Шмаков
Жертв Голодомору вшанували всеукраїнською акцією «Запали свічку»
Жертв Голодомору вшанували всеукраїнською акцією «Запали свічку»
Жертв Голодомору вшанували всеукраїнською акцією «Запали свічку»
Жертв Голодомору вшанували всеукраїнською акцією «Запали свічку»

24 листопада у Львові вшанували 85-ті роковини Голодомору. На проспекті Свободи хвилиною мовчання згадали усіх загиблих, а потім, о 16:00 долучились до Всеукраїнської акції "Запали свічку пам'яті". Біля пам'ятника Тарасові Шевченку львів'яни запалили тисячі лампадок.

"Щороку приходжу із чоловіком та сином у центр Львова згадати усіх тих, кого забрав голод 1932-1933 року, - розповідає львів'янка 37-річна Вікторія Горенко. - Хоч на Західній Україні голоду не було, та маємо про це пам'ятати, бо це спланований злочин проти українського народу. І найбільша катастрофа в історії людства. Потрібно проявити співчуття і розуміння у цей день. Також ми з собою взяли два колоски пшениці. Купили на ринку. Залишимо їх тут з надією, що такої біди більше не повториться".

Також учасники акції тримали таблички із назвами населених пунктів із кількістю жертв у них: "Кремінна 161", "Осипове 359", "Зайцеве 109".

Опісля священнослужителі різних конфесій міста відслужили панахиду. Після спільної молитви біля Львівської міськради відбулася акція Вуличний ресторан "Непораховані з 1932". Організатори акції готували страви, які українці змушені були їсти протягом Голодоморів 1921-1922, 1932-1933 та 1946- 1947 років, зокрема суп гілок вишні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Де б ти не був – вшануй!" - зняли відео до роковин Голодомору

За даними Інституту національної пам'яті, від штучного Голоду в Україні в 1932-1933 роках померли понад 7 млн людей. У пік смертності - у червні 1933 року, в Україні помирали щодоби 34 170 людей. Кожні 5 секунд — 2 людини. Справжню кількість жертв неможливо підрахувати. Адже радянська влада знищувала усі документи, які стосувалися геноциду проти українців.

У Брюсселі, Бельгія, роздавали страви, які українці були змушені їсти під час Голодомору 1932-1933 років. Українські студенти пропонували перехожим суп з кори дуба, лушпиння гречки, хвої і шишок, млинці з картопляного лушпиння, яке викидали в колгоспах, та з польових трав і борошна з качанів кукурудзи і хліб на заквасці з льону і бражки з кори дерев і сухих трав-дикоросів.

Зараз ви читаєте новину «Запалили тисячі лампадок: вшанували пам'ять жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути