пʼятниця, 11 травня 2018 21:45

Показали перші кадри про британця, який розповів світові про голодомор в Україні

На Канському кінофестивалі в рамках кіноринку презентували перший офіційний кадр політичного трилера "Гарет Джонс" Аґнєшки Голланд.

В основі сюжету - нерозказана історія валлійського журналіста Гарета Джонса, який у 1933 році приїхав до Радянського Союзу з журналістським розслідуванням. Хотів викрити правду про злочини сталінського режиму. Пошуки починає з Москви. Там він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. яка відкриває йому очі на брехливу "радянську утопію". Ховаючись від спецслужб СРСР, крок за кроком Джонс розкриває правду про трагедії українського народу: Голодомор, наклепи і масові репресії. Ділиться своїми відкриттями з британським письменником Джорджем Оруеллом. Вони лягли в основу роману Орвелла "Колгосп тварин".

Автор: http://variety.com/
  Джеймс Нортон у ролі Гарета Джонса
Джеймс Нортон у ролі Гарета Джонса
Роль журналіста Гарета Джонса зіграв британець Джеймс Нортон. Британську журналістку Аду Брукс, яка працює у Москві, виконує зірка серіалу Netflix "Корона" Ванесса Кірбі. Американський актор Пітер Сарсгаард грає у картині Голову московського бюро The New York Times – Волтера Дюранті.

"Знаменитий роман Джорджа Орвелла "Колгосп тварин" розставляє все по місцях, розкриває механізми тоталітарної брехні та терору. З ним можна боротися лише через стійкість до обману і насильства. Ніхто не хотів пролити світло на злочини Сталіна, їх викривав Гарет. Сьогодні у нас вистачає корупційних конформістів та егоїстів, у нас немає Орвелла та Джонсеса. Ми повинні повернути їх до життя хоча би в такий спосіб", - каже режисер фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від перегляду робиться не по собі: іноземні критики про "Донбас" Лозниці

Зйомки фільму відбулися в Україні, Польщі. У Сілезькому воєводстві на польському півдні знімали Москву, Мюнхен, Нью-Йорк, а також український Донбас. До кінця травня робота продовжується в Единбурзі в Шотландії.

Автор: walesonline.co.uk
  Валлійський журналіст Гарет Джонс
Валлійський журналіст Гарет Джонс

Загальний бюджет стрічки спільного виробництва України, Польщі і Великої Британії становить близько 10 млн доларів (262, 2 млн грн). Прем'єра політичного трилера "Гарет Джонс" запланована на 2019 рік.

Автор: walesonline.co.uk
  Валлійський журналіст Гарет Джонс
Валлійський журналіст Гарет Джонс
Гарет Джонс народився 1905-го в Баррі, Велика Британія, З відзнакою закінчив Трініті-коледж, Кембридж, де вивчав французьку, німецьку та російську мови.
У 1930-му почав працювати радником прем'єр-міністра Великої Британії Дейвіда Ллойд Джорджа з питань зовнішньої політики. Їздив до Німеччини, пишучи про Гітлера та Геббельса. Влітку 1931 року відвідав Радянський Союз. Після повернення видав щоденник, який, ймовірно, містив перше вживання слова "голодувати" у зв'язку з колективізацією радянського сільського господарства. У 1932 році Джонс повернувся на роботу до Ллойда Джорджа, допомагаючи йому писати мемуари Першої світової війни. У березні 1933 року знову поїхав до Росії та України. Після повернення опублікував статтю, яка була тиражована газетами в англомовному світі. Найчастіше цитували уривок: "Я пройшов через села та 12 колгоспів, скрізь був крик "немає хліба, ми вмираємо".За свою працю Гарет Джоунс отримав заборону на в'їзд до Радянського Союзу, тож згодом спрямував погляд у бік Далекого Сходу. У 1935 році він вирушив у подорож до Внутрішньої Монголії, де його за загадкових обставин застрелили. Історики мають значні підозри щодо помсти НКВД.
Зараз ви читаєте новину «Показали перші кадри про британця, який розповів світові про голодомор в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі